Καταπέλτης είναι το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την οργάνωση και δράση της Χρυσής Αυγής. Βασισμένο σε χιλιάδες σελίδες μαρτυρικών καταθέσεων, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα, το βούλευμα αποτυπώνει τη δομή, ιεραρχία και τους βίαιους στόχους της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σχεδόν ασταμάτητα από το 2008.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο βούλευμα, μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή η εγκληματική δράση κορυφώνεται.

Δίνοντας βάρος στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει βαρύτατες ποινές για τις υποθέσεις, που στοιχειοθετούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οι δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, κυρία Ισιδώρα Πόγκα, πρόεδρος, και ο κ. Αλέξανδρος Σάββας,υψώνουν νομικό τείχος έναντι της άποψης του εισηγητή, κ. Νίκου Σαλάτα, ο οποίος μειοψήφησε, εν όψει της δίκης 72 χρυσαυγιτών. Στο βούλευμα (215/2015) έκτασης 1107 σελίδων, η πλειοψηφία αντιτίθεται στην άποψη της μειοψηφίας με ένα βασικό επιχείρημα: Τη δομή της Οργάνωσης και την αυστηρή ιεραρχία της. Με δεδομένο ότι η δίκη πρόκειται πιθανότατα να γίνει στις 20 Απριλίου, με την ηγετική ομάδα ελεύθερη από τις 27 Μαρτίου, το σκεπτικό της πλειοψηφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Οπως προκύπτει από το βούλευμα, ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της οργάνωσης. Επικεφαλής και εκείνος που έδινε τις εντολές.

Οι βουλευτές λειτουργούσαν ως περιφερειάρχες μεταφέροντας τις εντολές της ηγεσίας στους πυρηνάρχες.

Εγκληματική δράση: Βίαια χτυπήματα κατά όλων των «αντιπάλων»

Σύμφωνα με τους δικαστές η επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας “αντιφρονούντων”, αλλοδαπών και όσων θεωρούνται ιδεολογικοί εχθροί.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει και βίαιη επιβολή των ιδεών της οργάνωσης, ενώ, αυτή εκφραζόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων υπό την καθοδήγηση κάποιου ανώτερου στην ιεραρχία.

Το σχέδιο ήταν πάντα οργανωμένο και εκτελούνταν από τα μέλη των ομάδων κρούσης, τα γνωστά «Τάγματα Εφόδου», τα οποία λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, που θύμιζε στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως βουλευτές, νυν και πρώην πυρηνάρχες, και μέλη της ΧΑ διέπραξαν δεκάδες βίαιες ενέργειες σε όλη την Ελλάδα.

Στόχοι ήταν πάντα πολιτικοί και φυλετικοί αντίπαλοι, μετανάστες και ιδεολογικοί εχθροί.

Τα κεντρικά πρόσωπα

Απόλυτος κυρίαρχος εντός της οργάνωσης ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς εκείνος έδινε τις εντολές και είχε την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα των εφετών ήταν εκείνος που έδινε εντολές και οδηγίες προς τα μέλη, έχοντας πλήρη επίγνωση των ενεργειών και πράξεων και με στόχο την επίτευξη παράνομων σκοπών μέσω της διάπραξης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Η Ελένη Ζαρούλια είχε επίγνωση της εγκληματικής δράσης και με τη ρητορική της, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ήταν εμπρηστική, άναβε το πράσινο φως για τις επιθέσεις.

Ο νο2 της οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, ήταν ηγετικό στέλεχος εντός της οργάνωσης, ενώ, είχε αναλάβει την κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης με στόχο τη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών που θα υποτάσσονταν στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού».

Αναφορικά με τον Χρήστο Παππά, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είναι καταπέλτης, καθώς τον χαρακτηρίζει ως καθοδηγητή των ταγμάτων εφόδου για τη διάπραξη κακουργημάτων, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ και Αιγύπτιων ψαράδων.

Ο Χρήστος Παππάς ήταν ο... διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης δίνοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους.

Τέλος, ο Γιάννης Λαγός είχε επίσης κεντρικό ρόλο, άλλοτε συμμετέχοντας ο ίδιος προσωπικά και άλλοτε με τη δημόσια ρητορική του. Τα μηνύματα που έστελνε μετά από βίαιες ενέργειες στο κινητό του, άλλωστε, είναι αποκαλυπτικά.

Θεωρείται πως είχε την πλήρη ευθύνη της εγκληματικής δράσης των τοπικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά και κυρίως σε Πειραιά, Νίκαια και Πέραμα.