Του Θάνου Περβολαράκη

Οι δράστες άφησαν αποτυπώματα και η Αστυνομία αισιοδοξεί ότι θα ταυτοποιηθούν άμεσα

Αποτυπώματα των διαρρηκτών του Δημοτικού Μεγάρου της Λότζια, οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον δύο, βρήκαν οι αστυνομικοί κατά την εξερεύνηση του χώρου χθες το πρωί, περιμένοντας πλέον με ανυπομονησία να έρθουν τα επόμενα 24ωρα τα αποτελέσματα από τα Εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι εάν οι δράστες είναι σεσημασμένοι τότε η ταυτοποίηση τους είναι ζήτημα χρόνου, αφού τα αποτυπώματα που εντοπίστηκαν, θεωρείται βέβαιο ότι τους ανήκουν. Κι αυτό διότι τα δείγματα που ελήφθησαν ήταν από σημεία τα οποία άγγιξαν μονάχα οι δράστες προκειμένου να εισέλθουν σε συγκεκριμένους χώρους του δημοτικού καταστήματος.

Η διάρρηξη που σημειώθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας δεν ήταν η μοναδική που έχει σημειωθεί στο Δήμο Ηρακλείου, αφού και κατά το παρελθόν τα γραφεία των εκάστοτε δημάρχων και αντιδημάρχων αποτέλεσαν εύκολο στόχο για «ποντικούς».

Η διάρρηξη που ανέδειξε για ακόμα μια φορά το πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης του χώρου, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας. Αυτό που διαπιστώθηκε εξαρχής από τους αξιωματικούς που ερευνούν την υπόθεση, είναι ότι δεν υπήρξαν σημάδια παραβίασης του χώρου. Βρέθηκε ανοικτό μονάχα ένα παράθυρο, το οποίο βλέπει στην πλατεία του Αγίου Τίτου. Τα σενάρια που κάνουν οι αστυνομικοί ως προς τον τρόπο εισβολής είναι δύο: είτε να άφησαν το παράθυρο ανοικτό με τρόπο που να μην γίνεται αντιληπτό και σκαρφαλώνοντας να μπήκαν μέσα από αυτό στο εσωτερικό του δημαρχείου, είτε να κρύφτηκαν στο δημαρχείο μέχρις ότου αποχώρησε και ο τελευταίος υπάλληλος ή δημοτικός παράγοντας. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ότι από το παράθυρο αυτό έφυγαν ανενόχλητοι.

Οι δράστες φαίνεται πως γνώριζαν ότι ο συναγερμός ενεργοποιείται μονάχα όταν οι αισθητήρες εντοπίσουν κίνηση στο ισόγειο, εκεί όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος, η οποία και δεν παραβιάστηκε. Σε αντίθεση με το χώρο αυτό, στα υπόλοιπα σημεία του δημαρχείου δεν υπάρχει κανένα σύστημα ασφαλείας.

Έπιασαν τα τζάμια για να μπουν στα γραφεία

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες πιθανότατα με γυμνά χέρια έπιασαν και απομάκρυναν τον φεγγίτη που υπάρχει πάνω από την πόρτα του γραφείου της γραμματέως του δημάρχου, με σκοπό να μπουν στο χώρο. Από το γραφείο αυτό αφαίρεσαν έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ένα λαπ τοπ αφαίρεσαν και από το γραφείο του δημάρχου κ. Λαμπρινού, η πόρτα του οποίου ήταν ανοικτή. Η εικόνα που αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στο χώρο φανερώνει ότι οι δράστες έψαχναν για οτιδήποτε θα τους ήταν πολύτιμο και εύκολα μεταφερόμενο, ρίχνοντας στο δάπεδο φακέλους, αναποδογυρίζοντας συρτάρια και γενικότερα προκαλώντας μια απίστευτη αναστάτωση στο χώρο.

Εκτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι διαρρήκτες βρήκαν σε ένα ντουλάπι στην υποδοχή και τα κλειδιά από διάφορα γραφεία, τα οποία και πήραν μαζί τους.

Αφαιρώντας πάλι ένα τζάμι κατάφεραν να μπουν στο γραφείο της αντιδημάρχου Παιδείας κας Καναβάκη. Είναι πολύ πιθανόν πάντως και από στο συγκεκριμένο σημείο να υπάρχουν αποτυπώματα τους.

Από τα σχέδιά τους δεν ξέφυγε το γραφείο του αντιδημάρχου κ. Κ. Βαρδαβά, από όπου και πήραν αρκετά ασημένια μετάλλια.

Ο λόγος που κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι του ενός σχετίζεται με τον τρόπο διαφυγής και τα λάφυρα τους... Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν «για να φύγουν από το παράθυρο που βρέθηκε ανασφάλιστο, θα πρέπει ο ένας να βοηθάει τον άλλο για να βγάλουν τα κλεμμένα με ασφάλεια και για να μην τους πέσουν και σπάσουν».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει και από τα δεδομένα που έχουν μέσα από τις καταθέσεις ότι οι διαρρήκτες είναι τοξικομανείς που αναζητούσαν χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα είτε άτομα που έδρασαν βάσει σχεδίου αλλά με άγνωστους μέχρι στιγμής σκοπούς. Παράλληλα, αναζητούνται κάμερες από τους γύρω δρόμους, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν «πιάσει» τους δράστες.

Δήλωση Λαμπρινού

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Ηρακλείου υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή αναμένει την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από την ΕΛΑΣ.

«Εύλογο προβληματισμό και ερωτηματικά δημιουργεί η σημερινή διάρρηξη στο δημαρχείο Ηρακλείου, στη Λότζια, που είχε ουσιαστικά στόχο το γραφείο του δημάρχου. Αφαιρέθηκαν οι προσωπικοί υπολογιστές (λάπτοπ) του δημάρχου και της γραμματέως του. Αναμένουμε την τάχιστη εξιχνίαση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας και δεν πτοούμαστε από τέτοιες ενέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σε δύο διαρρήξεις που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν στη Λότζια, οι Αρχές δεν κατάφεραν να φτάσουν στους δράστες.

Σε μία μόνο περίπτωση υπήρχαν αβάσιμες υποψίες ότι οι δράστες διάρρηξης του παρελθόντος ήταν άτομα που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, χωρίς να αποδειχθεί ποτέ κάτι τέτοιο.