Του Κώστα Μπογδανίδη

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοπρατηθεί και νέο τμήμα στον πολύπαθο δρόμο του Κρουσώνα. Με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ αυτό το έργο και αναμένεται το δεύτερο έργο για να αποκατασταθούν οι κατολισθήσεις.

Ήδη εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για το τμήμα από κόμβο Γαζίου μέχρι Κάλεσα με τους κόμβους Καβροχωρίου, Καλεσών και Κορφών με στηθαία ασφαλείας και το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης. Ήδη η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε τα τεύχη και την επιτροπή για τη δημοπρασία.

Θυμίζουμε ότι ο νέος δρόμος για τον οποίο άπαντες είχαν δεσμευθεί ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του...2014 βρέθηκε «στον αέρα» αφού βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που είχε πριν δημοπρατηθεί (με βιασύνη και προχειρότητα) ενώ η κατολίσθηση που έγινε επιβαρύνει και άλλο τον προϋπολογισμό και αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω την ολοκλήρωσή του.

Μετά την καθυστέρηση με τον εντοπισμό του ασύλητου μινωικού τάφου, την πολύμηνη διαδικασία, την μετατόπιση των δικτύων (εδώ επιρρίπτουν ευθύνες στο Δήμο Μαλεβιζίου) ήρθε και η κατολίσθηση στο πρανές, κοντά στο ηρώο για να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Ήταν η κατολίσθηση που ουσιαστικά ξεγύμνωσε όσους είχαν βιαστεί να δημοπρατήσουν το έργο χωρίς προετοιμασία, χωρίς γεωλογική μελέτη και μάλλον δικαίωσε όσους είχαν προτείνει τότε να πάνε τα 26 εκατομμύρια σε άλλο έργο πιο ώριμο (π.χ. στον κόμβο Αρκαλοχωρίου) και να προετοιμαστεί σωστότερα ο συγκεκριμένος δρόμος. Τώρα η γεωλογική μελέτη θα δείξει τι πρέπει να γίνει με τα μετρα αντιστήριξης, αλλά το βασικότερο είναι να βρεθούν τα επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για να γίνει η εργολαβία. Διότι η αντιμετώπιση της κατολίσθησης απαιτεί νέα εργολαβία- δημοπρασία την ίδια ώρα που χρήματα δεν υπάρχουν καθώς έχουν εξαντληθεί και τα απρόβλεπτα!

«Δυστυχώς η κατολίσθηση ήταν κάτι απρόοπτο και τώρα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη γεωλογική μελέτη» είχε πει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης που υπογραμμίζει ότι εκεί με βάση τη μελέτη δεν ήταν υποχρεωμένος ο εργολάβος να πάρει μετρα αντιστήριξης.

Πρόσφατα στον ίδιο δρόμο παρουσίαστηκαν και ρωγμές οι οποίες μπορεί να οφείλονται και στις νεροποντές.