Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Οπως με την Αγία Τριάδα και η παλιά πόλη

Πώς σχεδιάζει ο Δήμος την ανάπλαση


Το μοντέλο διαχείρισης που επιλέχθηκε στη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας θα ακολουθηθεί και στην αντίστοιχη μελέτη της παλιάς πόλης, που βγήκε από τα συρτάρια χθες και εξετάστηκε αναλυτικά στο πλαίσιο μιας ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, οι οποίες φαίνεται ότι συγκλίνουν στο πλαίσιο που θα πρέπει να διαμορφωθεί, για να προχωρήσει η παρέμβαση.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν τροποποιήσεις της παλιάς πρότασης των μελετητών και συγκεκριμένα στο ρυμοτομικό τους συντελεστές δόμησης και τις χρήσεις γης στη βάση της ρεαλιστικής εφαρμογής της μελέτης στην πραγματικότητα του Ηρακλείου, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι πρώτο μέλημα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι κατευθύνσεις της μελέτης να μην γίνουν αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, και να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα, τονίζει ότι στόχος είναι οι όποιες προσαρμογές να λειτουργήσουν συνδυαστικά με την κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε να “κουμπώνει” το σύνολο των παρεμβάσεων ανάπλασης και ανάδειης στην εντός των τειχών πόλη με την οργάνωση κίνησης πεζών και οχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί μια δεύτερη συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, όπου οι μελετητές της παλιάς πόλης θα συναντηθούν με τους μελετητές του κυκλοφοριακού, για να συμφωνήσουν από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουν και θα συντονίσουν τις προτάσεις τους.

Στη χθεσινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αρχαιολογίας, έθεσαν με καθαρό τρόπο τις “κόκκινες γραμμές” που χαράσσονται σε σχέση με τις ρυμοτομήσεις στους ιστορικούς θύλακες της παλιάς πόλης στη Βίγλα, την περιοχή της Πεδιάδος, και του Λάκκου, προκειμένου να διατηρηθούν αξιόλογα κτίσματα, και δομικά σύνολα. Μάλιστα όπως προέκυψε από τη συζήτηση, υπάρχει μια σειρά κτιρίων, (τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί από την μελετητική ομάδα που διαχειρίζεται τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης) το οποίο χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα αξιόλογα τόσο για με τα μορφολογικά στοιχεία τους όσο και για τον ιστορικό χαρακτήρα τους. Όπως αποφασίστηκε είναι σημαντικό τα κτίρια αυτά να καταγραφούν και να ενταχθούν στη μελέτη με στόχο την διατήρηση και την ανάδειξη τους.

Σε ό,τι αφορά στις χρήσεις γης, προβλέπεται ότι θα υπάρξει μια χαλάρωση στις επιτρεπόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες, ώστε να εξασφαλιστεί η ρεαλιστική η εφαρμογή των μέτρων που θα υλοποιηθούν και η δημιουργία προϋποθέσεων τοπικής ανάπτυξης. Σε σχέση με τους συντελεστές δόμησης, εδώ ενδεχομένως να δρομολογηθούν αλλαγές στις ζώνες που έχει χαράξει η αρχική μελέτη.

Το σχέδιο ανάπλασης της παλιάς πόλης, έχει «σαλαμοποιήσει» την πόλη σε εννέα τμήματα, με διαφορετικούς συντελεστές δόμησης και πλαίσιο ανάπλασης, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμπτυχθεί σε ό,τι αφορά τους συντελεστές δόμησης, που όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης έτσι και αλλιώς θα είναι χαμηλοί καθώς η εντός των τειχών πόλη έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου χώρου, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων γενικές αρχές για την οργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων, των επιγραφών των καταστημάτων, ακόμη και του χρωματισμού των όψεων των κτιρίων.

Ο κ.Αναστασάκης υπογράμμισε ότι οι όποιες αλλαγές δρομολογηθούν σε σχέση με την αρχική πρόταση των μελετητών, θα λειτουργούν συνδυαστικά με τις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί στην τελευταία ανάρτηση της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης η οποία είχε γίνει προ… εξαετίας. Εξηγεί ότι τα αιτήματα των πολιτών θα αξιολογηθούν και θα προσμετρηθούν στην τελική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση η γενικότερη φιλοσοφία των τροποποιήσεων της μελέτης ανάπλασης κινείται στη λογική της διατήρησης και ανάδειξης των μνημείων της πόλης και ειδικά των ιστορικών θυλάκων στην περιοχή της Βίγλας, του Λάκκου και της Πεδιάδος, ενώ προτείνονται σημειακές τροποποιήσεις, για την απελευθέρωση των οδικών αρτηριών, που θεωρούνται σημαντικές από την κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου να διανοιχθούν.