«ΔΡΟΜΟ-λόγια ΖΩΗΣ» είναι ο τίτλος του Προγράμματος Προαγωγής Οδικής Ασφάλειας που εκπονείται στο 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Η πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος έγινε με επιτυχία την περασμένη Δευτέρα σε 28 μαθητές της Β’ τάξης λυκείου του σχολείου.

Απώτερο στόχο του προγράμματος αποτελεί η πρόληψη συμπεριφορών διακινδύνευσης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνει και υλοποιεί το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (http://lahers.seyp.teicrete.gr), του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή, Ιωάννη Χλιαουτάκη. Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες του Προγράμματος «ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ—-ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΕΡΔΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ» του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο συντονίζουν οι καθηγητές κ. Σκουληκάρης Γεώργιος, κ. Πετρομιχελάκη Αθηνά και κ. Αγάπης Στέλιος. Τις συναντήσεις του προγράμματος συντονίζουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Παπαδακάκη Μαρία, κοινωνική λειτουργός Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης, Λιόλιου Σταυρούλα, ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιού και εφήβου, Μαραγκάκη Παγώνα, κοινωνική λειτουργός).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά επτά εκπαιδευτικών συναντήσεων βιωματικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών στον υπερσύγχρονο προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το Εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος σχεδιάστηκε στον Καναδά και αποκτήθηκε με την ενεργή υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα πακέτα εκπαίδευσης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες.

Η πρώτη συνάντηση έχει θέμα «Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία» και περιλαμβάνει

γνωριμία των μελών, ανταλλαγή εμπειριών, ηθικά διλήμματα στη λήψη απόφασης.

Η δεύτερη συνάντηση με θέμα «Αλήθεια ή Ψέματα;» περιλαμβάνει επεξεργασία μύθων που αφορούν στην οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά.

Η τρίτη συνάντηση «Εγώ κι αμοναχός μου» περιλαμβάνει επεξεργασία των παραγόντων που επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά, ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοελέγχου, ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Στην τέταρτη συνάντηση «Δείξε μου πώς οδηγείς να σου πω ποιος είσαι» θα γίνει ανάδειξη και επεξεργασία στερεοτύπων που αφορούν στην οδηγική συμπεριφορά.

Στην πέμπτη συνάντηση «Βλέποντας και κάνοντας» θα γίνει επεξεργασία προτύπων που επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά.

Στην έκτη συνάντηση «Ο φίλος στον φίλο μοιάζει» θα γίνει αναγνώριση της δύναμης της επιρροής που ασκούν οι συνομήλικοι στη διαμόρφωση της οδηγικής συμπεριφοράς.

Τέλος, στην έβδομη συνάντηση με θέμα «Νοικοκυρεμένη οδήγηση», θα γίνει πρακτική εξάσκηση με χρήση προσομοιωτή οδήγησης στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (ΤΕΙ Κρήτης) και οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου - συμπεράσματα, αξιολόγηση.