Νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό δημιούργησε η ανταπόκριση στην πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου για αμφίπλευρη διεύρυνση. Μετά τους ``φιλελεύθερους`` Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο, στη μάχη των εκλογών στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ στρατεύθηκε και ο Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ανταλλαγή ύλης φιλελευθέρων και σοσιαλιστών.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ αλλά και της Αριστεράς ενώ θετικά ήταν τα σχόλια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Λυπάμαι διπλά για την εξέλιξη αυτή» ενώ η Ντ. Μπακογιάννη άφησε αιχμές λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για ευθύνες». Ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι σοσιαλιστικό κόμμα και έγινε νεοφιλελεύθερη παράταξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χθες τη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη με το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος φέρεται ως ο πρωτεργάτης της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς και του φιλελευθερισμού δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ίδιος εργάστηκε τα τελευταία 13 χρόνια για να υπάρξει αυτή η συνεργασία.

Πρόσθεσε ότι αυτό το μπλόκ των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των φιλελευθέρων μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου νέου πολυσυλλεκτικού ρεύματος το οποίο μπορεί να είναι ετερογενές κοινωνικά και ιδεολογικά αλλά θα ενοποιείται προγραμματικά. Αυξάνεται δηλαδή όπως είπε η δύναμη του προγράμματος.

Πρέπει ανέφερε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης να βρούμε μια νέα σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό, ώστε να προσανατολίσουμε τις δυνάμεις της αγοράς προς στόχους κοινωνικά δίκαιους, προς τη διάχυση της ευημερίας σε νέες ευκαιρίες για τους κοινωνικά αδύνατους.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από τέτοιου είδους ανοίγματα, όπως άλλωστε απέδειξε και η ιστορία του. Και πρόσθεσε ότι μια ηγεμονική δύναμη μπορεί να προβαίνει σε τέτοια ανοίγματα και αυτό συνιστά μια ικανότητα να μπορεί να αυτοανανεώνεται και να ηγείται σε ένα ετερογενές κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά μπλοκ.

Είναι πρόσθεσε, ένας πειραματισμός διαρκούς αντίθεσης - σύγκλισης, μιας διαρκούς ανταλλαγής ύλης μεταξύ σοσιαλιστών και φιλελευθέρων.

Η συνεργασία αυτή όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης ήταν για τον ίδιο ο τελευταίος του μεγάλος πειρασμός. Ηθελα τόνισε, πάντα να συναντηθούν αυτές οι δυνάμεις και με το Γιώργο Παπανδρέου ήταν πιο εύκολο.

Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε επί Σημίτη αυτή η προσπάθεια απάντησε "είμαστε λίγο διαφορετικοί τύποι".

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το όλο εγχείρημα του οποίου ηγείται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου. Τόνισε όμως ότι πρόκειται για ένα ρίσκο καινοτόμο και δημιουργικό το οποίο μπορεί να ανατρέψει γόνιμα το πολιτικό σκηνικό.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι αυτό είναι δουλειά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο αποκαλεί και ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ πρόσθεσε, εντάσσομαι στον καταμερισμό εργασίας μάχης για τις εκλογές.

Σε ερώτηση εξάλλου για το αν θα αναλάβει εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι το θέμα αυτό παραείναι πρόωρο.

Διευκρίνισε πάντως ότι αναφορικά με τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος και το '93 και το '96 στις εκλογές υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διευκρινίσει τι έκανε στις εκλογές του 2000. Θεώρησε πάντως τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ως ολοκλήρωση μιας σχέσης.