Του Κώστα Μπογδανίδη

Ήταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 1990 - η τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση από το 1989. Για τις εκλογές που έγιναν αρχές Απριλίου το Ηράκλειο είχε γεμίσει αφίσες με μια φράση: «Αξίζει». Τίποτα άλλο, ούτε φωτογραφίες ούτε ποιος είναι πίσω από αυτή την καμπάνια. Τελικά λίγες μέρες μετά απεδείχθη ότι ήταν για έναν νεαρό υποψήφιο με τη ΝΔ, τον 31χρονο τότε Μανόλη Κεφαλογιάννη που πολιτευόταν ουσιαστικά στη θέση του θείου του Εμμ. Κεφαλογιάννη ο οποίος από τον πόλεμο και μετά είχε «καπαρώσει» μια θέση βουλευτού στο νομό Ηρακλείου. Ο θείος είχε θεωρήσει ότι ήταν η ώρα του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση (αν και από τα κοινά δεν έφυγε αφού αργότερα ο Μητσοτάκης τον διόρισε διοικητή στην ΑΤΕ) και “έχρισε” διάδοχο από την οικογένεια τον ανιψιό του που γύριζε τότε από λαμπρές οικονομικές σπουδές στην Ελλάδα και την Αγγλία.
Η εκλογή φαινόταν εύκολη, αλλά δεν ήταν. Μάλιστα συνέπεσε με μια περίοδο γεμάτη φανατισμό με αποκορύφωμα το επεισόδιο στην Αλικαρνασό που κατέληξε στη δολοφονία του Γιακουμάκη- τα επεισόδια είχαν και συνέχεια στα δικαστήρια καθώς εκτός από την κύρια δίκη για όσους κατηγορήθηκαν μηνύσεις είχε υποβάλει τότε και ο νεοεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ ο οποίος είχε κατηγορηθεί - αβάσιμα και χωρίς κανένα στοιχείο- από την Αυριανή ότι μέσα από τα αυτοκίνητα που τον συνόδευαν έπεσε ο πυροβολισμός. Ιστορίες 25 ετών θα πείτε! Αλλά η είδηση είναι ότι ο Μανόλης Κεφαλογιάννης που εκλέγεται από τότε συνεχώς βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ και μάλιστα πρώτος -με εξαίρεση την εκλογή του 2009 οπότε έχασε την πρωτιά από τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος επικράτησε με 21.483 ψήφους έναντι 21.091 - δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου... Άλλη μια φορά κινδύνευσε σοβαρά να μείνει εκτός - το 1993 όλο το βράδυ των εκλογών προηγούνταν ο Στ. Ματζαπετάκης, αλλά στα τελευταία τμήματα ο Μανόλης πέρασε μπροστά και ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στο νομό (ήταν και η αντίστροφη μέτρηση για να φύγει ο Ματζαπετάκης)!

Και τώρα τι θα γίνει χωρίς Κεφαλογιάννη

Ο Μαν. Κεφαλογιάννης είχε πει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στο Ηράκλειο παρά το ό,τι πήγε στην ευρωβουλή. Ίσως δεν περίμενε τόσο νωρίς τις εκλογές. Και όλοι του οι συνεργάτες του έλεγαν να μην ξαναμπεί σε αυτή τη βάσανο.
Σε κάθε περίπτωση το Ηράκλειο για τον Μαν. Κεφαλογιάννη μοιάζει να τελειώνει. Βάζει πια τον πήχυ πιο ψηλά...
Ακούγεται εντόνως και το υπαινίχθηκε και ο Μαν. Κεφαλογιάννης ότι ένας άλλος από την οικογένεια θα είναι στο ψηφοδέλτιο; Ποιος όμως; Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης; Ο Βασίλης; Ο Ζαχαρίας; Κανένας δεν γνωρίζει προς το παρόν...αλλά ο χρόνος τρέχει.
Από την άλλη, στη ΝΔ το τοπίο είναι ξεκάθαρο -πλην των γυναικών που δεν φαίνονται πρόθυμες να κατέβουν στις εκλογές.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μάξιμος Σενετάκης θα είναι παρόντες έχοντας απέναντί τους τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πασπάτη, ενώ στη μεγάλη μάχη κατεβαίνει και ο γιος του έτερου βουλευτή Γιώργου Δεικτάκη, Γιάννης, που αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.
Στη μάχη αναμένεται να κατέλθουν ο πολιτευτής Γιώργος Ματαλλιωτάκης, που πήγε αρκετά καλά στην πρώτη του προσπάθεια στις εκλογές του 2012 και συνέχιζε να δίνει το “παρών” όλο αυτό το διάστημα, ενώ επανεντάσσεται στη Ν.Δ. και ο Γ. Μπαμιεδάκης που είχε εκτεθεί με τους ΑΝΕΛ στην πρώτη εκλογή το 2012.
Επίσης έχουν προσεγγισθεί (μάλιστα ήδη αυτές τις μέρες είχε επαφές μαζί τους και ο κ. Τσόκας): η Ελένη Κτιστάκη, η Γαρυφαλιά Βιδάκη,η γιατρός Μαρίνα Κανακαράκη, η Εύη Γαρεδάκη και η κόρη του νυν ΔΥΠΕάρχη Αντώνη Γρηγοράκη, Εύη.
Από την κ.Βιδάκη και την κ.Κανακαράκη πάντως παρά τις πιέσεις φαίνεται ότι υπάρχει αρνητική απάντηση.
Επίσης έγινε συζήτηση και με το  μαθηματικό  Νίκο Ανδρουλάκη.