Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της Βενεζουέλας, από το B στο CCC, ρίχνοντάς την στην κατηγορία των χωρών για τις οποίες ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι «μια πραγματική πιθανότητα».

Ο Fitch αιτιολόγησε αυτήν την απόφαση σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ευάλωτη, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πετρελαίου καθώς έτσι χάνει «την κυριότερη πηγή συναλλάγματος για την οικονομία της».

Από την πώληση πετρελαίου προέρχεται το 96% των εσόδων της Βενεζουέλας σε συνάλλαγμα. Ο οίκος εξήγησε επίσης ότι οι δυνατότητες της Βενεζουέλας να απορροφήσει το σοκ είναι περιορισμένες δεδομένου ότι τα εθνικά αποθεματικά της είναι «σχετικά χαμηλά» και διαθέτει επίσης περιορισμένες «πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης».

Υπενθύμισε εξάλλου τη μακροοικονομική αστάθεια της χώρας, όπου ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 55% κατά μέσο όρο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους και η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4%.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προσπάθησε ανεπιτυχώς κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΟΠΕΚ να πείσει τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μειώσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν την πτώση της τιμής του αργού.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις καθ’ ολοκληρία… μέχρι το τελευταίο δολάριο» δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αργά την Τετάρτη, αφού κατηγόρησε τη διεθνή εκστρατεία σπίλωσης της χώρας. Ο Ροδόλφο Τόρες, υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε: «Οι πόροι της Βενεζουέλας είναι τέτοιοι που επιτρέπουν στη χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της».

Τα CDS της Βενεζουέλας είναι πλέον συγκρίσιμα με της Αργεντινής ενώ το χρέος της φθάνει τα 80 δισ.

«Η διαφορά ανάμεσα στην χρεοκοπία της Αργεντινής και τη Βενεζουέλα είναι πως η Αργεντινή δεν είχε τίποτα να χάσει» εξηγεί ο Luis Vicente León της Datanalisis και συμπλήρωσε: «Η Βενεζουέλα αντιθέτως, έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό που διακυβεύονται, από την Citgo μέχρι τις πωλήσεις πετρελαίου και τα εισπρακτέα της PDVSA… Όλα αυτά συνεπάγονται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ολέθριος».