Το βραβείο - εξαιρετική διάκριση της UNESCO απενεμήθη για το 2014 στον σκηνοθέτη, Τηλέμαχο Μουδατσάκι, για τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Ο κ. Μουδατσάκις διακρίθηκε για τη νέα μέθοδο που εισήγαγε σε διεθνές επίπεδο για την ερμηνεία της Αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, αλλά και για την απήχηση που είχαν οι «Πέρσες» του Αισχύλου στην Ευρώπη.

Οι «Πέρσες», ούτως ή άλλως, είναι έργο σταθμός για την Ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και συλλήβδην για την τύχη της ηπείρου, αφού εδώ ο Αθηναϊκός στόλος συνέτριψε τον Περσικό στη Σαλαμίνα και ανέκοψε την διείσδυση της Ανατολής στην Δύση. Οι « Πέρσες» του θεάτρου των Vivi είχαν πολλαπλά επαινεθεί στην Ευρώπη με τη σημαίνουσα συμμετοχή της Ελλάδας - Κρήτης στο μεγαλύτερο πολιτιστικό φόρουμ για το θέατρο στον κόσμο στην Avignon της Γαλλίας. Την διεθνή αυτή συμμετοχή είχε στηρίξει ο Δήμος Χερσονήσου στον οποίο οφείλεται και το αίτιο για την διεθνή αυτή διάκριση.

Η εφημερίδα Marseillaise είχε γράψει: «Η μαγεία της σωματικής έκφρασης φράσεως που μορφώνονται σαν κραυγές πολέμου, χορικά άσματα που βγαίνουν από το σπλάχνα, αυτοί οι Πέρσες αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις...».