Tης Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πενήντα γυναικόπαιδα από τη Συρία κυκλοφορούν σκελετωμένα και τρέφονται με αποφάγια εστιατορίων και απομεινάρια λαϊκών αγορών

Σκελετωμένα παιδιά που τρέφονται ουσιαστικά με  αποφάγια και τα  απομεινάρια των πάγκων των λαϊκών αγορών είναι η εικόνα που αντικρίζει πλέον κάποιος στο ξενοδοχείο της Νέας Χώρας Χανίων όπου εξακολουθούν να ζουν από τον περασμένο Απρίλιο περίπου 50 παράτυποι μετανάστες από την Συρία.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η κραυγή αγωνίας του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Μανόλη Βολικάκη, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς «ομηρείας» και πλήρους οικονομικής καταστροφής με την επίσημη Πολιτεία να «νίπτει τας χείρας της».

Τόσο οι μετανάστες, στην πλειονότητα τους γυναικόπαιδα, όσο και ο ξενοδόχος, έχουν γίνει «μπαλάκι» καθώς άπαντες, όπως καταγγέλλεται,  Περιφέρεια, βουλευτές, συναρμόδια υπουργεία, ακόμα και το πρωθυπουργικό γραφείο περιορίζονται απλώς να εκφράσουν την «συμπαράσταση» τους, ουδείς όμως δηλώνει αρμόδιος και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη τόσο για την μεταφορά των μεταναστών σε ειδικά κέντρα όσο και για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ο οποίος μέχρι και σήμερα δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ, όπως διαβεβαιώνει.  

Οι 50 μετανάστες ανήκουν στην «φουρνιά» των περίπου 350 ανθρώπων, οι οποίοι περισυνελέγησαν ανοιχτά της Κρήτης στα τέλη του περασμένου Μαρτίου όταν το δουλεμπορικό που τους μετέφερε εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν και φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία της οικογένειας μετά από συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Όπως εξηγεί ο κ. Βολικάκης, η δέσμευση ήταν ότι η φιλοξενία θα διαρκούσε για τρεις με τέσσερις ημέρες μέχρι να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι τρεις ημέρες έχουν γίνει σχεδόν εννέα μήνες. Οι περισσότεροι μετανάστες έφυγαν μετά την αναστολή απέλασης τους από την αστυνομία, παραμένουν όμως γυναίκες μεγάλης ηλικίας και πολλά μικρά παιδιά καθώς δεν έχουν χρήματα αλλά ούτε και πού να πάνε.

Εδώ και μήνες, όπως καταγγέλλεται, έχει δοθεί εντολή για διακοπή της σίτισης τους με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την επιβίωση τους. Οι περισσότεροι έχουν γίνει αγνώριστοι αφού έχουν χάσει πολλά κιλά λόγω της ασιτίας. Επί μήνες τα παιδιά τρέφονται με φρούτα, τομάτες και αγγούρια από πάγκους των λαϊκών αγορών καθώς και αποφάγια από διάφορα μαγαζιά. Από πλευράς Εκκλησίας γίνονται κάποιες προσπάθειες με την διάθεση σισσιτίων, όμως, όπως αναφέρεται, το φαγητό δεν επαρκεί.

Οι χώροι του ξενοδοχείου έχουν μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό με κίνδυνο ακόμα και της πρόκλησης πυρκαγιάς αφού οι μετανάστες αναγκάζονται να μαγειρεύουν με αυτοσχέδιες κουζίνες στα δωμάτια, ενώ χρησιμοποιούν διάφορες κατασκευές για την θέρμανση τους.

Την ίδια ώρα, ο ξενοδόχος βρίσκεται στα πρόθυρα της ψυχολογικής κατάρρευσης. Η συνολική ζημία που φέρεται να έχει υποστεί, υπερβαίνει- όπως λέει- το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Ό,τι οικονομίες είχαμε ως οικογένεια, έχουν πλέον εξανεμιστεί. Έχω καταστραφεί. Μία επιχείρηση 50 ετών βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Είναι Δεκέμβριος και το ξενοδοχείο παραμένει σε αυτήν την κατάσταση. Έχουν ακυρωθεί τα συμβόλαια με πελάτες. Από την άλλη, όλος ο εξοπλισμός του ξενοδοχείου πρέπει να αντικατασταθεί καθώς έχουν προκληθεί φθορές. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ μόνο για τον ένα όροφο, ανέρχεται στις 15.000 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι 52.000 ευρώ. Πώς θα τον πληρώσω, από την στιγμή που δεν μπορώ να δουλέψω. Έχω υποκαταστήσει το Κράτος. Προσωπικά αλλά και ως οικογένεια δεν επιθυμούμε την εκκένωση του ξενοδοχείου με την βία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι βασανισμένοι. Ήρθαν από εμπόλεμη περιοχή. Βρήκαμε στα κινητά τους τηλέφωνα φωτογραφίες και βίντεο από τα βασανιστήρια στην χώρα τους. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να κάνει η Πολιτεία το χρέος της, τόσο απέναντι τους όσο και απέναντι μας. Με το να τιμωρούν εμένα με αυτόν τον άθλιο και απαράδεκτο τρόπο, στέλνουν μήνυμα και προς όλους εκείνους που μελλοντικά θα κληθούν να βοηθήσουν σε μία ανάλογη περίπτωση: να μην το δεχτούν γιατί θα πάθουν τα ίδια».