Ήταν εξαρχής στραβό το κλίμα για το αεροδρόμιο Καστελλίου ήρθε και το... πολιτικό αλαλούμ και το αποτέλειωσε! Το σημερινό προγραμματισμένο ραντεβού του υπουργείου Υποδομών με τις κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για το έργο μετατίθεται ουσιαστικά για του... χρόνου αφού θα ανακοινωθεί νέα παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές που πιθανότατα θα είναι έως τις 10 Φεβρουαρίου!

Μια ενδεικτική ημερομηνία που ασφαλώς δεν σημαίνει ότι θα γίνει τότε ο διαγωνισμός, αλλά δείχνει ότι πλέον ούτε το πολιτικό κλίμα επιτρέπει να βγει στον αέρα ένα τόσο σημαντικό έργο που στην καλύτερη περίπτωση θα κοστίσει 1 δισ.!

«Δεν είναι πολιτικό κλίμα αυτό για να καταθέσουν προσφορές για μια τέτοια επένδυση οι εταιρείες. Κανένας δεν ανοίγει τα χαρτιά του και το... πακέτο που έχει, χωρίς να ξέρει τους όρους του πολιτικού παιγνιδιού» έλεγε χθες στέλεχος του υπουργείου Υποδομών. Εκεί ξέρουν, όπως είχε γράψει η “Π”, ότι πλέον δεν είναι μόνο ο λογαριασμός που δεν βγαίνει αφού υπάρχουν τεχνικά κενά, αλλά και η πολιτική αστάθεια που λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα τέτοιο έργο, αυτού του βεληνεκούς.

Πιθανώς και σήμερα το υπουργείο να ανακοινώσει παράταση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και να δώσει τα νέα τεύχη δημοπράτησης στους ενδιαφέρομενους. Φυσικά το υπουργείο δεν έχει λόγο να το συνδέσει με τα πολιτικά ζητήματα, αλλά είναι προφανές ότι στις αρχές του Φεβρουαρίου το σκηνικό θα είναι διαφορετικό. Εάν βρεθούν οι 180 πράγμα, πολύ δύσκολο, και ψηφιστεί ο πρόεδρος, θα συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση. Αν πάμε σε εκλογές θα είναι πολύ γρήγορα και στις αρχές του Φλεβάρη το σκηνικό θα είναι πάλι καθαρό.

«Φυσικά και είναι και τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά ανοιχτά θέματα γύρω από την υπόθεση του αεροδρομίου τα οποία τα έχουν θίξει» είπε στην “Π” τεχνικός σύμβουλος εταιρείας η οποία δουλεύει πυρετωδώς ενόψει της προσφοράς που θέλει να καταθέσει.

Κι ως τέτοια προβλήματα-πέραν των οικονομικών της σύμβασης που αυτά οι “ειδικοί” τα ξέρουν... - αναφέρονται πολλά από πλευράς τεχνικών:

-Τα εκατομμύρια κυβικά χώματος που θα προκύψουν ακόμη και από “κοψιμο” βουνών πού θα πανε;

-Τα αδρανή υλικά από πού θα τα προμηθεύονται; Φτάνουν τα λατομεία της περιοχής;

-Με το νερό δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα.

-Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κατασκευής των δρόμων.

Ενήμερος για την επικείμενη παράταση στο διαγωνισμό του αεροδρομίου Καστελλίου είναι και ο δήμαρχος Μινώα κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης ο οποίος είχε επαφές με τα στελέχη του αεροδρομίου.

«Όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέα παράταση. Οι εταιρείες ζητούν διευκρινίσεις, αλλά και το πολιτικό κλίμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στην πραγματικότητα να καταθέσουν πρόσφορες...Δύσκολο το βλέπω» λέει ο κ.Καλογεράκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αεροδρόμιο Καστελλίου σε μια προσπάθεια να...καθησυχάσει τους επενδυτές που δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί εάν από το Φεβρουάριο αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εργοληπτικές εταιρείες έχουν έρθει σε επαφή με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και...ρωτούν εάν έχει σκοπό να κάνει το αεροδρόμιο για να ξέρουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Η απάντηση που πήραν είναι θετική υπό προϋποθέσεις σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Π”.

Αυτό πάντως φάνηκε και στην εισήγηση που έγραψε ο κ.Σταθάκης στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος που έγινε το Σαββατο στο Ηράκλειο.

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί» αναφέρεται στην εισήγηση που ωστόσο επισημαίνει ότι οι όποιοι σχεδιασμοί για το αεροδρόμιο Καστελλίου έγιναν με προχειρότητα και χωρίς «να ληφθούν υπόψιν όλες οι δυνητικά περιβαλλοντικές συνέπειες».