Αερογέφυρα ζωής στήθηκε χθες στο Βενιζέλειο, για την μεταφορά των ζωτικών οργάνων της 52χρονης δικαστικής υπαλλήλου Γεωργίας Μαγκουφάκη με καταγωγή από το Ροτάσι, μητέρας δύο κοριτσιών, η οποία κατέληξε από εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο μετά τη νοσηλεία περίπου 2 εβδομάδων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η οικογένειά της, παρά το μεγάλο πόνο τους, είπαν το “ναι” στη δωρεά οργάνων που θα σώσει άλλους ανθρώπους. Το βράδυ ομάδα γιατρών από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης πήραν τα νεφρά και το ήπαρ, ενώ τα ξημερώματα γιατροί του Ωνασείου ήρθαν στο Ηράκλειο για να πάρουν την καρδιά.

Η λήψη των κερατοειδών έγινε από γιατρούς του ΒΕΜΜΟ.

“Μόνο τον σεβασμό μας αξίξουν οι οικογένειες που μέσα στο δράμα που βιώνουν λένε το “ναι” στη δωρεά οργάνων” μας είπε ο εντατικολόγος Κώστας Χαχλιούτης, συντονιστής για τις δωρεές οργάνων στο Βενιζέλειο.

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα

Δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Με ευρωπαϊκό μέσο όρο 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων σε Ισπανία, Ιταλία, και Κροατία, η Ελλάδα δυστυχώς καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό και μόνο 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συνέπεια των παραπάνω είναι 50 περίπου ασθενείς ετησίως να μεταβαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η «άρνηση της Πολιτείας να ακούσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα» είναι οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ Αλκιβιάδη Κωστάκη, που «κρατούν» τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο κ. Κωστάκης ετησίως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, που προέρχονται από 70 δότες. Ο πρόεδρος του ΕΟΜ έχει επισημάνε ότι θα μπορούσε η χώρα μας να φτάσει τους 150 δότες ετησίως αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε 500, με οικονομικό όφελος για το Σύστημα Υγείας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού όπως είπε η μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα έχει κόστος 50.000 ευρώ, ενώ στη Μ. Βρετανία το κόστος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.