Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το δρόμο της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) υπέδειξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος για την αξιοποίηση των 47 στρεμμάτων γύρω από το Παγκρήτιο Στάδιο στους αντιδημάρχους Κ. Βαρδαβά και Χ. Μαμουλάκη οι οποίοι του έθεσαν το ζήτημα της χρηματοδότησης σχετικής μελέτης, μπροστά στον κίνδυνο αυτή η πολύ σημαντική έκταση να επιστρέψει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ εάν τα επόμενα χρόνια δεν γίνουν παρεμβάσεις και έργα.

Ωστόσο ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ξεκαθαρίζοντας ότι περιθώρια χρηματοδότησης δεν υπάρχουν παρά μόνο μέσω ΣΔΙΤ. Αντίθετα για δύο άλλα σημαντικά έργα και συγκεκριμένα για την ανάπλαση της Δικαιοσύνης και της Έβανς φαίνεται ότι η χρηματοδότηση “κλειδώνει” στο ΕΣΠΑ, ενώ σε ότι αφορά το θεματικό πάρκο της Ερυθραίας προκύπτει ότι είναι επιλέξιμο. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά σε σχέση με τη χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού έργου της κατασκευής του παιδικού σταθμού του Αη Γιάννη που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πανελλαδικά καθώς προβλέπει τη φιλοξενία 450 παιδιών και 100 παιδιών ΑμΕΑ. Σε ότι αφορά την τύχη των 130 εργαζόμενων οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ αλλά η ένταξη τους στο δυναμικό του Δήμου μπλόκαρε λόγω…μνημονίου, όπως προκύπτει την επόμενη χρονιά θα αρχίσουν να απορροφούνται όσοι από αυτούς είναι στην κατηγορία ΠΕ και ΤΕ, ενώ όσοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιμένουν το 2016.

Με ΣΔΙΤ

η αξιοποίηση του χώρου περιμετρικά του Παγκρητίου

Μονόδρομος είναι η αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ( Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) της έκτασης –“φιλέτο” των 47 στρεμμάτων περιμετρικά του Παγκρήτιου Σταδίου, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης από τη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή από Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (το νέο ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλο.

Όπως διαβεβαίωσε τα δύο κορυφαία στελέχη της δημοτικής Αρχής ο υφυπουργός, η νέα προγραμματική περίοδος δεν χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν σε υποδομή και κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις της κυρίως σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και την πρότυπη επιχειρηματικότητα. Άρα ότι έργα υποδομής σχεδιάζονται πρέπει να δρομολογηθούν σε σύμπραξη με τους ιδιώτες, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, κλείνοντας κατηγορηματικά κάθε άλλο ενδεχόμενο για τη χρηματοδότηση της μελέτης αξιοποίησης του Παγκρήτιου Σταδίου. Όπως εξηγεί ο κ. Βαρδαβάς με δηλώσεις του στην “Π”, το θέμα τέθηκε στον υφυπουργό, καθώς πρόκειται για μια παρέμβαση μείζονος σημασίας, που θα πρέπει να “τρέξει” με κάθε τρόπο, διότι σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν αναπτυχθούν δράσεις, υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στα επόμενα χρόνια να επιστρέψει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος τονίζει ότι βλέπει θετικά την εξέλιξη αυτή που όμως σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τη δημοτική ομάδα.

Όπως είναι γνωστό, για την αξιοποίηση της περιοχής είχε προκηρυχθεί πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει μια έκταση 47 στρεμμάτων που σήμερα εμφανίζει μια εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης. Μέσα από το διαγωνισμό γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια να επιλεγούν δράσεις που “κουμπώνουν” με τη λειτουργία του Παγκρήτιου κοινόχρηστες, κοινωφελείς, ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία του σταδίου. Ο διαγωνισμός αυτός ουσιαστικά αποτελεί μια σημαντική αρχιτεκτονική παρέμβαση στις δυτικές συνοικίες της πόλης και στο Παγκρήτιο Στάδιο και προβλέπει την αναβάθμιση του δυτικού παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου, μέσω της δημιουργίας ανοικτών και κλειστών αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων καθώς και εγκαταστάσεων αναψυχής και εστίασης, στο αδόμητο παραθαλάσσιο ακίνητο που βρίσκεται δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο. Ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι ότι για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις και έργα, δεν υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, όπως ξεκαθάρισε το κυβερνητικό στέλεχος το οποίο εξωθεί τη Δημοτική Αρχή να οδηγήσει την υπόθεση στα χέρια ιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική λειτουργία και τη χρήση των χώρων της περιοχής.

Σε αναμμένα

κάρβουνα οι 130

εργαζόμενοι

που κόπηκαν λόγω μνημονίου

Το μέλλον των 130 εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, καθώς η πρόσληψη τους μπλόκαρε από το 2009 λόγω μνημονίου, συζήτησαν χθες οι κ. Βαρδαβάς και Μαμουλάκης με το γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδη. Το στέλεχος του υπουργείου τούς ενημέρωσε ότι μέσα στο 2015 θα απορροφηθούν σταδιακά όσοι από τους 130 είναι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ ενώ όσοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιμένουν το 2016!

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Δήμος Ηρακλείου έχει χωρίς υπερβολή οδηγηθεί σε μια κατάσταση αποδόμησης λόγω του αποδεκατισμού των υπαλλήλων του, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται δραματικά οι συνθήκες λειτουργίας του. Και ενώ ο Δήμος Ηρακλείου έχει άμεση ανάγκη προσωπικού, 130 εργαζόμενοι από το 2009 βρίσκονται στον αέρα. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν περάσει από διαγωνιστική διαδικασία εγκεκριμένη από τον ΑΣΕΠ και έχουν ανακηρυχθεί μόνιμοι, πρακτικά εργάζονται ως συμβασιούχοι, ενώ η πρόσληψη τους πρακτικά έχει “παγώσει” λόγω μνημονίου. Η εργασιακή ανασφάλεια και η αγωνία των 130 εργαζομένων για το τι θα απογίνουν κρατάει εδώ και πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ζουν με τα εφιαλτικότερα σενάρια που ανατροφοδοτούν οι εντολοδόχοι του Παρατηρητηρίου της τρόικας στην Κυβέρνηση. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, οι δημοτικές υπηρεσίες είναι “ξεδοντιασμένες” από προσωπικό, που είναι παντελώς αναντίστοιχο σε σχέση με τις συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες ανάγκες του ισχυροποιημένου σε γεωγραφική περιφέρεια Καλλικρατικού Δήμου Ηρακλείου.