Ο διαπρεπής νομικός Νόρμαν Πάλμερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για «συναινετική λύση» στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Θα τα καταφέρουμε» ήταν η απάντηση της Αμάλ Αλαμουντίν όταν δημοσιογράφοι τη ρώτησαν καθώς έμπαινε στο γραφείο του υπουργού αν θα τα καταφέρει να «επιστρέψει» στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ομάδα των βρετανών νομικών -ανάμεσά τους και η Αμάλ Κλούνει- μετέβη μαζί με τον Κ.Τασούλα στο Μικρολίμανο για ψάρι.

Η ομάδα των νομικών που αποτελείται από την σύζυγο του Τζορτζ Κλούνει, τον Πάλμερ και τον Τζέφρι Ρόμπερτσον, παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Κ.Τασούλας είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι πληροφορίες θα δοθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13:30 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Αμάλ Κλούνι και οι Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, «συνοδευόμενοι από τον κύριο Ντέιβιντ Χιλ, Πρόεδρο Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας υπέβαλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Όπως ξέρετε το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν» τόνισε.

«Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη» πρόσθεσε.

Πριν από τις συνομιλίες, ο κ. Τασούλας δήλωσε στον Guardian: «Χρειαζόμαστε όλους τους φίλους που μπορούμε να βρούμε».

«(Τα Γλυπτά) αποτελούν μία μοναδική στιγμή παγκόσμιας σημασίας που μπορεί να κατανοηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού μόνο εάν είναι ολοκληρωμένη. Ακρωτηριασμένη δεν μπορεί να πει ολόκληρη την ιστορία» δήλωσε.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και η βρετανική αντιπροσωπεία πήγε στον Πειραιά, για γεύμα με ελληνικά εδέσματα στο Βαρούλκο.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Στον Πειραιά τους υποδέχθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Σήμερα οι τρεις νομικοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 το πρωί.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις 13:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημ. Παντερμαλή.

Στις 13:30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στις 14:00 έχει προγραμματιστεί να γευματίσουν στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.