Τα σχέδια εξόδου έφεραν κατάρρευση στο ΧΑΑ

Τι λένε οι αναλυτές


Με βαριές απώλειες που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 6,16% έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει πολύ κάτω από το «ψυχολογικό» και τεχνικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,7%.

Ως μία από τις αιτίες της χθεσινής βουτιάς θεωρείται το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό το οποίο συνδυάζεται με τον εντονότατο προβληματισμό που διακατέχει τους δραστηριοποιούμενους στο Χ.Α, Έλληνες και ξένους, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η επιφυλακτικότητα των δανειστών, όπως αυτή καταγράφηκε και στο Eurogroup, σχετικά με την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, καθώς και η έντονη πολιτική αβεβαιότητα βάρυναν ανησυχητικά το κλίμα στην αγορά λένε οι αναλυτές.

Πρακτικά εκείνο που πρωτίστως προβληματίζει τους επενδυτές – και τους απομακρύνει από κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου – είναι η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας, εν όψει μάλιστα και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα 6,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το πολιτικό ρίσκο και βγαίνουν από την αγορά με την σκέψη ότι, αν μείνουν εντός, τότε θα καταγράψουν μεγαλύτερες απώλειες στα μέσα Νοεμβρίου όταν κλείνουν οι περισσότεροι τα βιβλία. Από την άλλη πλευρά στα παράγωγα συνεχίζεται το ίδιο με πώληση μετοχών και αγορά συμβολαίων.

Το αρνητικό κλίμα δεν καταφέρνει να αναστρέψει ούτε η νέα έκθεση της Goldman Sachs ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν μόλις 1 δισ. ευρώ για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Την ίδια ώρα στο “κόκκινο” βρίσκονται όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο δείκτης ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία απογοήτευσε επενδυτές και αναλυτές, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο ετών και ενισχύοντας τους φόβους για την πορεία ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.