Στα 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα η Διοίκηση της εταιρείας να προχωρεί στην πρόσληψη δικηγορικών γραφείων για τη δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων.

Σημειώνεται πως πριν την εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) το 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το «χαράτσι» το οποίο πληρωνόταν μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος εξίσωσε με το «εκκαθαριστικό» της εφορίας τον λογαριασμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα πλήθος καταναλωτών που αδυνατούσαν να πληρώσουν το φόρο να μην καταβάλουν και την οφειλή τους για το ρεύμα.

Αν και με την εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) επιχειρήθηκε η αποσύνδεση της οφειλής του φόρου με το κόστος ηλεκτροδότησης, στην πράξη αποδείχθηκε πως οι οφειλέτες του χαρατσιού απείχαν τόσο από την πληρωμή του φόρου όσο και από την πληρωμή του ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί από 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές του 2014, ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές νοικοκυριών, τα 430 εκατ. ευρώ σε χρέη χρηστών υψηλής τάσης και τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η δυναμική των απλήρωτων λογαριασμών οδηγεί τη Διοίκηση της επιχείρησης στην εκτίμηση ότι οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Πλέον για να ανακόψει τη διόγκωση των απλήρωτων λογαριασμών η ΔΕΗ θα προσλάβει εξειδικευμένα νομικά γραφεία με αποδεδειγμένη εμπειρία στην διεκδίκηση απαιτήσεων που θα κληθούν να διαχειριστούν 20.000 υποθέσεις οφειλών.