Η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vzglyad ανέφερε σε άρθρο της πως υπάρχει «Plan B» της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, το οποίο περιέχει την Ελλάδα και την Τουρκία ως τις χώρες από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός για να φτάσει σε Ιταλία και Αυστρία.

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις και διμερείς συμφωνίες, όπως εκείνη της εταιρείας με τη Σερβία, θέλουν τον αγωγό να περνά από Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβενία, ο δημοσιογράφος Oleg Makarenko αναφέρει στο άρθρο του πως τα αδικαιολόγητα εμπόδια και η απίστευτη κωλυσιεργία από πλευράς Βουλγαρίας, έχει ωθήσει το Κρεμλίνο να εξετάζει σοβαρά να εγκαταλείψει το αρχικό του πλάνο και να αναζητήσει άλλη διαδρομή για τον South Stream, εκείνη μέσω Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σόφιας, που ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Αυγούστου, πάγωσε την κατασκευή του South Stream ακολουθώντας τις σαφείς οδηγίες των Βρυξελλών, οι οποίες ανέφεραν πως η μέχρι στιγμής διμερής συμφωνία της Βουλγαρίας με τη Ρωσία αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, εκτός αν η Σόφια επαναδιαπραγματευτεί τους όρους.

Το δημοσίευμα θέλει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει ήδη υπαινιχθεί από τις 24 Μαΐου σε μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει κι άλλη διαδρομή για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η ρωσική εφημερίδα χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία ως «καλούς συνεργάτες» της Ρωσίας και αναφέρει ειδικά για την Ελλάδα πως είναι μια χώρα όπου «η κοινωνική αναταραχή βράζει. Οι προσπάθειες να μείνει η Ελλάδα χωρίς λεφτά, χωρίς γεωργία (ως αποτέλεσμα του ρωσικού εμπάργκο -απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις) και χωρίς αέριο θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τη μαζική κοινωνική κατακραυγή» για αυτό και η χώρα μας προκρίνεται ως λύση -αντίδοτο στο εμπάργκο.

Οσο για την Τουρκία, αυτή είναι ο ιδανικός σύμμαχος, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «κυνικός πραγματιστής» θέλει εκδίκηση από τις ΗΠΑ, γιατί θεωρεί ότι μυστικοί της πράκτορες επιχείρησαν με συμμαχίες εντός της Τουρκίας να τον απομακρύνουν από την ηγεσία της χώρας δύο φορές.

Οι μεγάλοι χαμένοι του «Plan B» θα είναι η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, καθώς αν οι ταραχές τραβήξουν κι άλλο σε χρόνο στην Ουκρανία, τότε η Gazprom δεν θα μπορεί να παρέχει με κανέναν άλλο τρόπο φυσικό αέριο στις χώρες αυτές.

Ο δημοσιογράφος ολοκληρώνει τον ισχυρισμό του υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το Σχέδιο Β, αλλά αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθήσει τις πιέσεις προς τη Βουλγαρία τότε αυτή η εναλλακτική εμφανίζεται ως πολύ πιθανή. «Πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ρωσία έχει μια δεύτερη υπόθεση εργασίας για το πώς θα προμηθεύσει αέριο στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη» καταλήγει το δημοσίευμα.