Του Aλέξανδρου Ρονιώτη

Παραμονή της Παναγίας, κι εμείς παραμένουμε πιστοί στο ραντεβού με τις πανέμορφες ακτές της Κρήτης. Σήμερα θα ανακαλύψουμε μια από τις πλέον όμορφες και ερημικές παραλίες της Κρήτης που βρίσκεται στην επαρχία Σητείας και πολύ κοντά στο διάσημο Βάι.



Η παραλία που θα δούμε σήμερα ονομάζεται Κεντρομουρί ή Μεγάλη Κεφάλα και βρίσκεται σε μια απόμερη τοποθεσία ανάμεσα στη Μαριδάτη και στο Βάι, όπου μπορούμε να φτάσουμε μόνον με μια ώρα πεζοπορία από το Βάι ή τη Μαριδάτη.

Σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού χειμάρρου και έχει ψιλό βοτσαλάκι. Η παραλία έχει ενταχθεί στο Γεωπάρκο Σητείας καθώς στα πρανή της εμφανίζονται πολύχρωμα φυλλιτικά - χαλαζιτικά πετρώματα που δημιουργούν ένα μοναδικό παραθαλάσσιο τοπίο. Η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα «λάδι» και το μπάνιο εδώ αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.



Αυτήν την τελευταία παρθένα περιοχή της Ανατολικής Κρήτης που μπορεί ακόμη κάποιος να βρει την απόλυτη γαλήνη πρόκειται να μετατρέψουν σε ένα γιγάντιο ξενοδοχειακό πάρκο 25.000 στρεμμάτων και 2500 κλινών. Τα παιδιά μας προφανώς δε θα καταφέρουν να δουν τη παρθένα φυσική ομορφιά που προλάβαμε εμείς, αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους μια ακόμη πολύ καλά οργανωμένη παραλία με το τσιμέντο να φτάνει ως τη θάλασσα.

Στην απόμερη (για λίγο ακόμη) αυτή παραλία μπορεί να σας οδηγήσει ο οδηγός για έξυπνες συσκευές My Crete Guide, που δεν απαιτεί τη χρήση δικτύου. Επίσης μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.cretanbeaches.com και στο βιβλίο Blue Crete – Γαλάζια Κρήτη.