Κείμενο - Φωτογραφίες: Χριστόφορος Χειλαδάκης

Στην είσοδο του χωριού Παλαιλώνι Αποκορώνου συναντάμε έναν στενό δρόμο που έχει μια πινακίδα η οποία κατευθύνει τους επισκέπτες στην Octopus beach όπως αναφέρει. Ο δρόμος αυτός είναι εκείνος που μας οδηγεί στον Ομπρόσγιαλο ή αλλιώς Ομπρός Γιαλό.

Ο Ομπρός Γιαλός, η μπροστά ακτή δηλαδή, είναι μια παραλία στην οποία συνήθως θα συναντήσετε μονάχα ντόπιους να κάνουν μπάνιο και καθόλου τουρίστες. Αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό και έναν πραγματικό θησαυρό για όποιον ανακαλύψει το μέρος. 

Ο Ομπρός Γιαλός μπορεί να μην σχηματίζει παραλία και αμμουδιά με την έννοια που όλοι έχουμε στο νου μας αλλά αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές σε όλη την Κρήτη για μπάνιο. Ο λόγος είναι τα απίστευτα καθαρά και κρυστάλλινα νερά που έχει τα οποία είναι από τα καλύτερα της Κρήτης και ίσως τα πλέον καθαρά σε όλα τα βόρεια Χανιά.

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Δραπανοκεφάλας στην ακτή ανάμεσα στα χωριά Παλαιλώνι και Κεφαλάς, σ’ έναν τόπο που κρύβει πραγματικά πολλά σπήλαια και κάποια από αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στον Ομπρός Γιαλό. Η βραχώδης ακτή της περιοχής κρύβει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσους κάνουν μπάνιο με μάσκα και ο βυθός είναι πολύ πλούσιος. Στην άκρη των βράχων της ακτής έχει κτιστεί μια μικρή προβλήτα και έχει τοποθετηθεί σκάλα που κάνει πολύ εύκολη την κατάβαση στο νερό. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ ο βράχος κυριαρχεί σε όλη την περιοχή μέχρι και τη θάλασσα, μερικά μέτρα πιο μέσα στο νερό υπάρχει παντού απέραντη ξανθιά άμμος που είναι και ο λόγος που τα νερά του κόλπου έχουν αυτό το υπέροχο τιρκουάζ γαλαζοπράσινο χρώμα. Μέσα στο νερό και κυρίως στη δεξιά πλευρά της ακτής υπάρχουν πολλές υποθαλάσσιες πηγές γλυκού νερού που αναβλύζει κι έτσι σε κάποια σημεία τα νερά είναι όλο το καλοκαίρι πολύ κρύα ενώ μερικά μέτρα παραπέρα είναι ζεστά.

Στην ακτή υπάρχει μια ταβέρνα που δεν είναι σίγουρο ότι θα τη βρείτε ανοικτή αλλά και κάποια πρόχειρα κτίσματα. Για σκιά υπάρχουν κάποια αρμυρίκια που έχουν φυτευτεί και σπάνε κάπως τη μονοτονία του πετρώδους τοπίου. Το θέαμα που προσφέρει ο κόλπος από ψηλά είναι μοναδικό με τους απίστευτους χρωματισμούς του νερού.