Ο Αντωνάκης, οι τσικουδιές και η σφαλιάρα του ΕΝΦΙΑ

Και μου το έλεγε ο φίλος μου ο Αντωνάκης, που βγάζει το ψωμί του πλέον και από τα φορολογικά. Πριν ακόμα μπει το καλοκαίρι κάτι βραδιές με τσικουδιές, έπινε στωικά και προειδοποιούσε την ομήγυρη. Ακόμα δεν είδατε τίποτα. Τον Αύγουστο που θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ, θα κλάψουν μανούλες...» Ο ΕΝΦΙΑ ήταν άγνωστη λέξη στην παρέα μα σαν μπήκε ο Αύγουστος όλοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα χαράτσι, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Και αναρτήθηκαν τα πρώτα εκκαθαριστικά στο taxis για ν’ αποδείξουν ότι ο Αντωνάκης ήταν προφητικός. Δικαιώθηκε μέχρι κεραίας λες και γνώριζε εκτός των άλλων ότι οι φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών θα τα έκαναν μπάχαλο με τις αντικειμενικές αξίες, τα λάθη και τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει να μπαλώσει μια κατάσταση, δεχόμενη βολές πανταχόθεν για το έκτρωμα που δημιούργησε. Ήδη αναζητούνται λύσεις και φόρμουλες για την ελάφρυνσης των ιδιοκτητών. Μέχρι και το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μπαϊράκι, που ζητά να μετατεθεί κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου ν’ αρθούν οι αδικίες.

ΤΑ “ΚΑΝΟΝΙΑ”

Σας είχαμε προϊδεάσει από το φύλλο της Δευτέρας, ότι το ”κανόνι” στο Labirint είναι μόνο η αρχή, καθώς έπονται και άλλοι... κανονιοβολισμοί. Ήδη άλλο ένα μεγάλο ρώσικο πρακτορείο, το intaer, προχώρησε σε αναστολή των εργασιών του, με σχετική ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του. Το εν λόγω πρακτορείο έχει πελάτες φυσικά και στην Κρήτη, που δεν πρόλαβε να συνέλθει από το προηγούμενο “κανόνι” και τώρα οι ξενοδόχοι τρέχουν να καλύψουν και νέες απώλειες. Σ’ επίπεδο χώρας η «ρωσική βοήθεια» που έσωσε τον τουρισμό μας στην πιο κρίσιμη καμπή του, δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Τούτο φυσικά αποδεικνύει πόση εύθραυστη και εύκολα μεταβαλλόμενη είναι η τουριστική αγορά. Και όλα αυτά σε μια χρόνια που η Ελλάδα πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων, μετά το περυσινό. Το μόνο παρήγορο είναι ότι έχουν ανακάμψει για τα καλά παραδοσιακοί πελάτες της Κρήτης, γεγονός που δύναται να μετριάσει ή και να εκμηδενίσει τις απώλειες εξ ανατολών. Είναι πάντως γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας βρίσκεται σε κρίση, λόγω της ουκρανικής κρίσης και των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία. Με πρωτοσέλιδό μας από την Άνοιξη σας είχαμε ενημερώσει για τους κινδύνους, που διαβλέπαμε για την Ελλάδα με τη «φούσκα» της ρωσικής αγοράς.

ΤΟ 13ΑΡΙ

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο Σεραφείμ Τσόκας, είναι πολύ κοντά στο να συνεχίσει από τη θέση του Γενικού Γραμματέα σε υπουργείο. Όχι φυσικά στο Ανάπτυξης, καθώς ο Νίκος Δένδιας πήρε μαζί του τον Γενικό Γραμματέα που είχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως όλα δείχνουν ο Σεραφείμ Τσόκας πάει Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και μένει να δούμε αν θα πλάσει 13άρι!

ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ

Τελικά οι αγώνες των Κρητικών (όσων τέλος πάντων αγωνίστηκαν) κατά της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο (δυτικά της Κρήτης) δεν έπιασαν τόπο. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα και οι δικοί μας φώναζαν σε ώτα μη ακουόντων. Το έγκλημα είναι πλέον τετελεσμένο, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήδη στη Μεσόγειο έχει καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης το 60% των χημικών της Συρίας, ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει καταστραφεί και το υπόλοιπο 40%. Καλά σαράντα δηλαδή!

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Όλο και πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση του βρίσκεται το αεροδρόμιο των Χανίων, καθώς είναι μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ. Η υπόθεση έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, καθώς η 30ή Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση και διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, για 3 συν μία δεκαετίες. Παρά τις αντιδράσεις κάποιοι υποστηρίζουν ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Κρίμα πάντως για τους αγώνες που δόθηκαν για το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, καθώς σήμερα δεν βλέπουμε τον ίδιο ζήλο για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, που με πολλές πιθανότητες θα μετατρέψει το “Γιάννης Δασκολογιάννης” σ’ ένα ακριβό αεροδρόμιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του και τη διατήρηση της επισκεψιμότητάς του.

ΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ

Την ώρα που η Ελλάδα μοιάζει να έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε την εθνική ομάδα μπάσκετ, προκειμένου να της ευχηθεί “καλή επιτυχία” στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Ο Σαμαράς πρωτοπορεί καθώς είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται την εθνική ομάδα Καλαθοσφαίρισης. Οι παίκτες της Εθνικής του έδωσαν μία φανέλα και μία μπάλα με τις υπογραφές τους καθώς και ένα λάβαρο της ομάδας με το εθνόσημο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καλαθοσφαιριστές έκαναν μαθήματα στον κ. Σαμαρά, περί επιτυχημένης διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας!

ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ

Η Ελλάδα με το Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι για πρώτη φορά φαβορί να αποκτήσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως διαρρέει από τις Βρυξέλλες. Ποίος το περίμενε; Σίγουρα όχι ο Πάγκαλος, που τρίβει τα μάτια βλέποντας τον “κύριο Τίποτα” προ των πυλών ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου. Και μπορεί στον Πάγκαλο ν’ αναβαίνει το σάκχαρο, αλλά στη Ντόρα Μπακογιάνη, που ήταν το αρχικό φαβορί να προταθεί από την κυβέρνηση, κόβεται το αίμα. Εκείνη που το έχει πάρει απόφαση είναι η απερχόμενη Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, που λόγω της θητείας της στην αλιεία έχει γίνει περιζήτητη από ξένες εταιρίες και οργανισμούς. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Λονδίνο.

Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ

Η ροπή του Έλληνα στην παραβατικότητα είναι καταγεγραμμένη και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Ενίοτε δε αυτή η ροπή είναι και μνημειώδης. Την ώρα που στην κατακαμένη από τις πυρκαγιές Πάρνηθα βρίσκονται σ’ εξέλιξη προγράμματα αναδάσωσης, κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να φυτέψουν μέσα σε αναδασωτέες περιοχές χασισόδεντρα, αναπτύσσοντας ολόκληρες φυτείες ινδικής κάνναβης. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει!

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ

Μπορεί να πληθαίνουν τα σενάρια για την αποχώρηση των τροϊκανών από τη χώρας μας, τα οποία τροφοδοτούνται κυρίως από τις Βρυξέλλες, αλλά τα νέα από την Ουάσιγκτον δεν είναι ευχάριστα. Ο “σκληρός” του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα συνεχίσει να κάθεται στο σβέρκο μας, παραμένοντας στενά εμπλεκόμενος της εφαρμογής του προγράμματος σε εποπτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση ο Τόμσεν θα μετέχει τόσο στις διαπραγματεύσεις των Παρισίων στο διάστημα 3-5 Σεπτεμβρίου, όσο και στις επαφές της τρόικας στη Αθήνα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο τέλος Σεπτεμβρίου.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ

Υπό την πίεση των βουλευτών της Περιφέρειας (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ανέκρουσε πρύμνα και απέσυρε την επίμαχη διάταξη, η οποία καταργούσε την υποχρεωτική δημοσίευση στον τοπικό Τύπο δημοσίων συμβάσεων, διαγωνισμών και προκηρύξεων. Η «ταφόπλακα» στον περιφερειακό τύπο, απεφεύχθη κυριολεκτικά στο παρά πέντε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν και οι εισηγητές του νομοσχεδίου από πλευράς κυβέρνησης. Για την ιστορία ήταν οι βουλευτές Γιάννης Κεφαλογιάννης από το Ρέθυμνο και Γιάννης Καράμπελας από τη Βοιωτία.