Την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης επανέφερε για άλλη μια φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων(ΠΟΠΕΚ) σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Σε αυτό τονίζει ότι το μέτρο, που αρχικά στόχευε την πάταξη του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, απέτυχε παταγωδώς και υπενθυμίζει ότι ήταν εξαρχής ενάντια στο μέτρο αυτό.

«Η παταγώδης αποτυχία του μέτρου συνίσταται ότι α) το λαθρεμπόριο και η νοθεία ζουν και βασιλεύουν, β) χιλιάδες οικογένειες στερήθηκαν του αγαθού της θέρμανσης, για δύο ευτυχώς ήπιους χειμώνες 2012-2013 και 2013-2014 γ) ο τζίρος των επιχειρήσεων που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς οικονομικών προβλημάτων και δ) στέρησε τα δημόσια έσοδα περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ μόνο από την μείωση της κατανάλωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΠΕΚ ως επικαλείται μάλιστα στοιχεία του Γεν. Λογιστηρίου και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που καθιστούν σαφή την αποτυχία του μέτρου. Πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλοι πολιτικοί παράγοντες μάλιστα φαίνεται να στηρίζουν την πρόταση της ΠΟΠΕΚ για επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011 (60?/χιλιόλιτρο).

Οι πρατηριούχοι καλούν τον υπουργό των Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη να εξετάσει τις προτάσεις της ΠΟΠΕΚ και «να προχωρήσει άμεσα στην άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011. Προτείνουν μάλιστα, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων όπως ορίζουν ανεφάρμοστες νομοθετικές διατάξεις.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας ο χειμώνας πλησιάζει, γεγονός που καθιστά την επίλυση του προβλήματος αναγκαία.