Δεν απογράφηκαν 12 δημοτικές επιχειρήσεις και η ΔΕΠΤΑΗ

Δώδεκα συνολικά δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ της Κρήτης, δεν έχουν απογραφεί, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που έστειλε χθες νέο τελεσίγραφο προειδοποιώντας με διακοπή της χρηματοδότησης τους, στην περίπτωση που δεν αποσταλλούν τα στοιχεία που ζητά.

Από το Νομό Ηρακλείου περιλαμβάνονται συνολικά πέντε νομικά πρόσωπο και από την υπόλοιπη Κρήτη οκτώ, που δεν έχουν απογραφεί, έτσι ώστε οι υπάλληλοί τους να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και να πληρώνονται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ειδικότερα από το νομό Ηρακλείου στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται η Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού Ηρακλείου Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, η ΔΕΠΤΑΗ, η Δημοτική Τεχνική Εταιρεία Δήμου Ν.Καζαντζάκη- Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, το ΚΕΣΑΝ, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Αντίστοιχα από την υπόλοιπη Κρήτη περιλαμβάνονται η ΔΕΥΑ Χανίων, η Εταιρεία Ανάπτυξης Καντάνου – Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, η Κοινοφελής Επιχείριση Δήμου Σφακίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Ε., η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουβών – Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λασιθίου- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου – Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία, και η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμαρίου. Συνολικά η λίστα του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει 133 από τις συνολικά 560 δημοτικές επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ, τα οποία δεν έχουν απογραφεί.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος με τις ΔΕΥΑ υπάρχει συνεννόηση και σύντομα θα απογραφούν. Ωστόσο για τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ υπάρχει πρόβλημα καθώς οι υπάλληλοι τους αρνούνται να απογραφούν για να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και, άρα, στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Όπως είναι γνωστό, οι αναπτυξιακές εταιρείες δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά με δεδομένο ωστόσο ότι σε αυτές συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% οι δήμοι και υποχρεούνται και αυτές να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που αποστάλθηκε στους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων και κοινοποιήθηκε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αυτές αφορούν στην αναστολή της επιχορήγησης ή της απόδοσης πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το Νόμο (παρ.1 του άρθρου 37 του Ν. 4223/2013 και υποπαράγραφος Θ.2 της παραγράφου Θ, του άρθρου 1 του Ν.4254/2014), σύμφωνα με τα οποία η επί διμήνου μη συμμόρφωση και παρέκκλιση από τη διαδικασία πληρωμής μέσω της ΕΑΠ επιφέρει την αυτοδίκαιη παύση της θητείας των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων. Υπενθυμίζουμε ότι η η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Απριλίου, αλλά λόγω εκλογών δόθηκε επιπλέον παράταση. Μέχρι σήμερα έχουν απογραφεί περίπου τα 500 από τα συνολικά 1.400 νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι στα 900 που έχουν απογραφεί υπηρετούν 32.000 υπάλληλοι.