Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ξεψύχισε γυναίκα μόλις η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα!

Σοκ με τετραπληγική στα Χανιά που ανέπνεε με μηχάνημα


Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία ότι μία τετραπληγική γυναίκα από τα Χανιά, η οποία εδώ και χρόνια υποστηριζόταν μηχανικά, έχασε τη ζωή της, επειδή η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Η 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη,τετραπληγική εδώ και μία 20ετία, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην Νέα Χώρα Χανίων. Μία ώρα νωρίτερα συνεργείο της ΔΕΗ- όπως καταγγέλλεται- είχε προχωρήσει στο άνοιγμα του ρολογιού, είχε κάνει διακοπή και είχε τοποθετήσει ενημερωτικό αυτοκόλλητο.

Οργισμένοι συγγενείς της θανούσας, ανήμποροι να πιστέψουν πόσο άδικα χάθηκε ο άνθρωπος τους, μετέβησαν χθες στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων προκειμένου να υποβάλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου και εναντίον της ΔΕΗ για τον θάνατο της.

«Δεν είναι δυνατον να κόβουν το ρεύμα σε μια γυναίκα που ζούσε χάρις στην υποστήριξη μηχανήματος. Χωρίς τεχνική υποστήριξη η μητέρα μου είχε μια ώρα ζωής καθώς τόσο διαρκούσε η ζωή της μπαταρίας» δήλωσε ο γιος της θανούσας Ανδρέας Ποποδάκης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι οφειλές για το ρεύμα είχαν πληρωθεί στο ακέραιο και μόνο ο τελευταίος μήνας δεν είχε εξοφληθεί.

«Σήμερα (χθες) το μεσημέρι μας ειδοποίησε η γυναίκα, η οποία πρόσεχε τη μητέρα μου για μερικές ώρες καθημερινά. Έλειψε για μια ώρα από το σπίτι και όταν επέστρεψε βρήκε τη μητέρα μου νεκρή. Την παρέλαβε ασθενοφόρο και την πήγε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Όταν πήγαμε σπίτι εμείς είδαμε ότι το ρολόι της ΔΕΗ είχε ανοιχθεί, είχε γίνει διακοπή και είχε μπει ένα ενημερωτικό αυτοκόλλητο της ΔΕΗ. Το ρεύμα έκλεισε μια ώρα περίπου πριν τον θάνατο της μητέρας μου», κατήγγειλε.

Πριν λίγους μήνες ο ΟΓΑ είχε κόψει τη σύνταξη της άτυχης γυναίκας με την αιτιολογία ότι δεν εμφανίζονταν να διαθέτει κατάστημα ανθοπωλείο το οποίο όμως είχε κλείσει από το 1994! Η οικογένεια της Ευτυχίας Ποποδάκη είχε κάνει ένσταση στον ΟΓΑ, ο διοικητής του οποίου είχε ενημερωθεί και για το συμβάν μετά από δημοσιεύματα υποσχέθηκε να την εξετάσει. Μέχρι σήμερα αναμένονταν η απόφαση της εκδίκασης της ένστασης.

«Ας κάνατε νόμιμη

την ευθανασία»

Η Ευτυχία Ποποδάκη υποστηριζόταν μηχανικά από τον Ιανουάριο του 2003 καθώς έπασχε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Σε επιστολή της μέσω συστήματος με υπέρυθρες ακτίνες, τον Μάρτιο του 2014, αναφερόταν στην σοβαρή περιπέτεια υγείας της με αφορμή τη διακοπή της σύνταξης της από τον ΟΓΑ. Οι δύο γιοι της, άνθρωποι του μεροκάματου, δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος των αναλώσιμων υλικών, περίπου 1000 ευρώ, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της μητέρας τους. Έκαναν ένσταση με την βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Στην δραματική επιστολή που είχε αποστείλει τότε, έγραφε: «Το ξέρω ότι η ζωή μας εμάς, των 1.540 ασθενών με ALS είναι πολυδάπανη για το κράτος. Αλλά ας κάνατε νόμιμη την ευθανασία “θα την έκανα τώρα” να ξεκουραστώ από τους δημοσίους βασανιστές του ελληνικού λάου και όχι μόνο».

Σταθάκης: “Αυτονόητη

η εισαγγελική παρέμβαση”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνεται: «Σήμερα στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσας μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει.

Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας».