Του Aλέξανδρου Ρονιώτη

Στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου της Σπιναλόγκας και ακριβώς απέναντι από το νησί Καλυδών με τη διάσημη καστροπολιτεία της Σπιναλόγκας, βρίσκεται η παραλία Σκουργέτο. Σκουργές στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα είναι οι κοφτερές πέτρες που με τη διάβρωση που προκαλεί το κύμα της θάλασσας μετατρέπονται σε κοφτερές μύτες και είναι αδύνατο να τις ακουμπήσει ανθρώπινο πόδι χωρίς παπούτσι. Έτσι Σκουργέτο σημαίνει το μέρος που είναι γεμάτο από αυτές τις πέτρες.
Στο Σκουργέτο σχηματίζονται δύο όμορφες αμμουδερές παραλίες με υπέροχη άμμο και διάφανα πεντακάθαρα νερά που έχουν μοναδικά χρώματα ενώ οι γύρω ύφαλοι αποτελούν έναν μικρό παράδεισο για τους λάτρεις του βυθού. Από το Σκουργέτο η θέα προς το νησί και το «νησί των λεπρών» είναι μοναδική.
Σε όλη την περιοχή της παραλίας μπορούμε να δούμε παντού διάσπαρτα κεραμικά όστρακα απόδειξη ότι η παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή μετρά αιώνες. Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοίτασμα πωρόλιθου το οποίο αποτέλεσε την πρώτη ύλη για να χτιστούν ολόκληρα τμήματα του φρουρίου της Σπιναλόγκας.
Όλη η πλαγιά ψηλά και μέχρι τη θάλασσα υπήρξε πετροκοπιό από όπου αφαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα του πωρόλιθου με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί μεγάλα σκαλοπάτια και εντυπωσιακά σχήματα στα βράχια ενώ σε κάποια σημεία οι κομμένοι βράχοι μπαίνουν στη θάλασσα.
Στο απώτατο αυτό άκρο της χερσονήσου της Σπιναλόγκας δε φτάνει κανένας δρόμος οπότε για όσους δε διαθέτουν σκάφος να το προσεγγίσουν διά θαλάσσης απαιτούνται πάνω από δυο ώρες περπάτημα.
Το υλικό του άρθρου προέρχεται από τον Χριστόφορο Χειλαδάκη, από τη σελίδα Άγνωστη Κρήτη. Η ομάδα της Άγνωστης Κρήτης έφτασε στην παραλία με καγιάκ θαλάσσης από την Πλάκα Ελούντας. Περισσότερο υλικό από την παραλία μπορείτε να δείτε μέσα στην εφαρμογή My Crete Guide για έξυπνες συσκευές, αλλά και στο cretanbeaches.com.