Φαινομενικά μοιάζει με σοκολατάκι. Κι όμως είναι ένα βραβευμένο προϊόν, κατάλληλο για παιδιά, διαβητικούς, αλλά και κάθε άνθρωπο, πολύ υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το χαρούπι.
Το “Caborites” όπως ονομάζεται πήρε το πρώτο βραβείο στον 4ο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPELIA 2014 και στην ομάδα για τη δημιουργία του συμμετείχε η Ηρακλειώτισσα μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Καλογιαννάκη.
«Το προϊόν είναι ένα σνακ επιδόρπιο από χαρούπι και κάποια παράγωγα του κι έχει πάστα φουντουκιού και φυτική μαργαρίνη. Μοιάζει με σοκολάτα» αναφέρει στην ”Π“ η Καλλιόπη Καλογιαννάκη, η οποία μιλώντας για την ιδέα της δημιουργίας του σνακ προσθέτει:
«Θέλαμε να δώσουμε έμφαση στην φυτική διατροφή. Το χαρούπι είναι παραμελειμένο σαν φυτό κι έχει μεγάλη διατροφή αξία. Ήταν ένα προϊόν που χρησιμοποιούνταν πολύ στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κι εμείς προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη που μπορεί να δώσει η φύση».
Σε σχέση με το πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί το προϊόν, η Καλλιόπη Καλογιαννάκη αναφέρει:

«Ήταν αρκετά χρονοβόρο. Προσπαθούσαμε αρκετούς μήνες. Προσπαθήσαμε με πολλές συνταγές να φτιάξουμε αυτό το σοκολατάκι. Δοκιμάζαμε διάφορα».
Η κ. Καλογιαννάκη υποστηρίζει πως στόχος είναι να καταφέρει το προϊόν να φθάσει στα ράφια των Super Markets. Μιλώντας γι’ αυτόν ακριβώς το στόχο υποστηρίζει:
Είναι ένα snack που μπορεί να το βάλει ο καθένας στην τσάντα. Κατάλληλο για παιδιά, για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, με υψηλά διατροφικά ποσοστά. Είναι ένα προϊόν που σε σχέση με τον ανταγωνισμό αξίζει να μπει στα ράφια κατά τη γνώμη μας. Εξαρτάται όμως η επιτυχία του από το promotion και το marketing. Θα κάνουμε κι άλλες βελτιώσεις αναφορικά με το business plan, έως ότου φθάσουμε στον διαγωνισμό στο Παρίσι.
Για τους νικητές, ο επόμενος Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός θα διεξαχθεί το μήνα Οκτώβριο στο Παρίσι.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food For Life» και του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, ενώ παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, οι οποίοι απένειμαν το α’ βραβείο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες επισημαίνοντας ότι «Στις μέρες μας, “η Ανταγωνιστικότητα και η Καινοτομία” αποτελούν λέξεις-κλειδιά και αναγνωρίζονται ως μοχλοί για την ανάπτυξη, ώστε να αντιμετωπιστεί, μεταξύ των άλλων, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό».
Κατά την ομιλία του ο κ. Δένδιας τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε μια αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, επισημαίνοντας τα προβλήματα στον τομέα αυτό. «Έχουμε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και κατηγοριοποίησης. Έχουμε θέματα ως προς τη σύσταση ενός φορέα πιστοποίησης, διασφάλισης ποιότητας για τα προϊόντα, που είναι made in Greece. Συνολικά το branding μας. Επίσης, πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις νέες ιδέες να μετατραπούν σε νέες επιχειρήσεις, σε νέα προϊόντα, που θα μπορούν να τοποθετηθούν στις διεθνείς αγορές. Θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτό χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη υπάρχουν οι δομές αυτές που θα μας επιτρέψουν, χρησιμοποιώντας τους πόρους και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και άλλους ιδιωτικούς πόρους μέσω μόχλευσης, να πάμε προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.