Ο «Σήφης» ο Κροκόδειλος της Κρήτης έγινε... διεθνής, καθώς με την εμφάνισή του στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο ασχολήθηκε ακόμη και ο ξένος Τύπος και συγκεκριμένα ο «Independent».
Η βρετανική εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρο άρθρο για τον παράξενο - απρόσκλητο «επισκέπτη», επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι είναι τόσο φοβισμένοι που δεν πλησιάζουν πλέον στην περιοχή.
Μάλιστα, ο «Independent» παρουσιάζει και ένα βίντεο που δείχνει τον κροκόδειλο της Κρήτης να κάνει τις βουτιές του στο Φράγμα Ποταμών.
Στο ρεπορτάζ δε, σημειώνεται ότι κτηματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία του «Σήφη» στην περιοχή, καθώς έχουν εξαφανιστεί» από την περιουσία τους πάπιες και αρνιά. Η εφημερίδα επικαλείται και δηλώσεις κατοίκων της περιοχής όπως του Νικίστρατου Χαροκόπου, ο οποίος δηλώνει ότι οι ντόπιοι είναι ανάστατοι και φοβισμένοι καθώς αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επειδή όμως το νόμισμα δεν έχει ποτέ μία όψη, υπάρχουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και άνθρωποι που φέρεται να μην ενοχλούνται από τον κροκόδειλο. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ήδη τα καταστήματα της γύρω περιοχής που πωλούν σουβενίρ έχουν αναγνωρίσει στον κροκόδειλο ως τη νέα τοπική διασημότητα που θα τους αποφέρει κέρδη...
Κλείνοντας, η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του υπαλλήλου της περιφέρειας Βαγγέλη Μαμαγκάκη, ο οποίος ανέφερε πως είναι ασαφές πόσο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο Φράγμα Ποταμών ο κροκόδειλος και περιέγραψε το πιθανότερο σενάριο για το πώς μπορεί να βρέθηκε εκεί: «Το πιο πιθανό είναι ότι το είχε κάποιος ως κατοικίδιο και όταν μεγάλωσε πολύ το άφησε στη λίμνη».

Σύσκεψη σήμερα

Στο μεταξύ σήμερα στις 11 το πρωί θα συναντηθούν οι αρμόδιοι φορείς του Ρεθύμνου με τον ερπετολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Π. Λυμπεράκη , προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους για να ακινητοποιήσουν τον κροκόδειλο στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο. Ήδη πάντως το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Ρεθύμνης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα:
«Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες. Όπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης , άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης
Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στην λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της . Υπενθυμίζεται δε ότι ,ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στην λίμνη Ποταμών απαγορεύεται.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:
- Άμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό
- Άμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην λίμνη
- Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες”.