Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σε πλήρη κατάρρευση ο Δήμος Γόρτυνας λόγω του “τσεκουρώματος” των οικονομικών του, το οποίο οδηγεί σε ακρωτηριασμό ακόμα και τις βασικές λειτουργίες του! Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που αφορούν στον προηγούμενο μήνα είναι απλήρωτες, η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων αυτού του μήνα δεν έχουν καταβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, και όπως όλα δείχνουν τα δημοτικά σφαγεία κλεινουν…
Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, μια κυριολεκτικά χαοτική κατάσταση, που κάθε μέρα γίνεται πιο εφιαλτική και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο του Δήμου. Εκεί άλλωστε προσανατολίζεται και η δημοτική Αρχή, η οποία τις επόμενες μέρες σχεδιάζει να συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο Δήμο και να συντονίσουν από κοινού τις αντιδράσεις τους τις οποίες θα επικυρώσει το δημοτικό συμβούλιο. Ο τρόπος που εξελίσσονται τα πράγματα στο Δήμο Γόρτυνας αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστια κοινωνική έκκρηξη στην τοπική κοινωνία, καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη περικόπτονται βασικές παροχές όπως για παράδειγμα η λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Στην άκρη της αβύσσου…

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στο Δήμο Γόρτυνας που ζει κυριολεκτικά μια κόλαση, η οποία δημιουργήθηκε με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης, με ένα τρόπο που όπως καταγγέλλουν σύσσωμη οι αυτοδιοικητικοί, οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση της.
“Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παρόλογο, καθώς μας χρέωσαν νέες αρμοδιότητες και στη συνέχεια μας έκλεισαν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης τους. Για να καταλάβει κανείς τι εννοούμε αρκεί να σκεφτεί για παράδειγμα ότι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, περιήλθαν στους δήμους οι καθαρίστριες των σχολείων. Οι εργαζόμενοι αυτοί προστέθηκαν στο σύνολο των δημοτικών υπαλλήλων. Στη συνέχεια η κυβέρνηση ενοποίησε τις δαπάνες της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων και μετά τις περιέκοψε. Επειδή δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος των περικοπών αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος το μήνα φτάνουν τις 105 χιλ ευρώ την ίδια στιγμή που μόνο για τη μισθοδοσία του, χρειάζεται 185 χιλ ευρώ” εξηγεί ο δήμαρχος ΓόρτυναςΝ. Σχοιναράκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι νέες περικοπές που έγιναν στην αυτοδιοίκηση, δρομολογήθηκαν με εντελώς ανορθολογικά κριτήρια, “λοπως για παράδειγμα την πληθυσμιακή απογραφή, όπου ο δήμος εμφανίστηκε με λιγότερους κατοίκους, αλλά δεν λογάριασαν ότι παραμένουν τα ίδια προβλήματα.. που καθημερινά οξύνονται.
Ο κ. Σχοιναράκης τονίζει ότι δεν βλέπει φως, παρά μόνο εάν οι δημότες προχωρήσουν στην πληρωμή των οφειλών τους προς το δήμο, που φτάνουν τα 2 εκ ευρώ. “ Αλλά ποιος να ζητήσει από ποιον να πληρώσει … σε μια τέτοια χρονική περίοδο όπου ολόκληρη η κοινωνία έχει γονατίσει και τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο”, αναφέρεται ο ίδιος.
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πραγματικό αδιέξοδο, για το οποίο δεν ευθύνεται ο Δήμος ούτε η αυτοδιοίκηση συνολικά, αλλά η κυβέρνηση που θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, να πάρει αποφάσεις και να δρομολογήσει λύσεις”.
Οι παρενέργειες του οικονομικού ακρωτηριασμού της αυτοδιοίκησης είναι σήμερα πιο εμφανείς από ποτέ στο δήμο της ενδοχώρας, που μέχρι σήμερα επιβιώνει μέσα από μια ισορροπία του τρόμου...
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ν. Σχοιναράκης, η κατάσταση είναι κυριολεκτικά τραγική, “χρειαζόμαστε πετρέλαιο για τα οχήματά μας, τεχνικό συνεργείο για την αποκατάσταση των ζημιών στις γεωτρήσεις και στα οχήματα μας και γενικότερα πρέπει να κάνουμε πράγματα για την καθημερινότητα των πολιτών, και δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα”.
Η κατάσταση αυτή και ο ίδιος παραδέχεται ότι θα οδηγήσει σε κοινωνική έκκρηξη, αφού αργά ή γρήγορα οι πολίτες θα ξεσηκωθούν και θα αντιδράσουν μαζικά στην αντικειμενική αδυναμία που υπάρχει για την παροχή υπηρεσιών από το Δήμο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η κυβέρνηση να αντιληφθεί τώρα την κατάσταση και να λάβει άμεσα μέτρα…

Πρώτο θύμα οι κοινωνικές παροχές

Τρεις παιδικοί σταθμοί και ένας βρεφονηπιακός κινδυνεύουν με λουκέτο, καθώς οι κοινωνικές παροχές μπαίνουν πρώτες στο κρεβάτι του Προκρούστη, αφού όπως προκύπτει δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Στέλιος Μπομποδάκης, «η χρηματοδότηση που μπορούμε να πάρουμε από το ΕΣΠΑ φτάνει τις 120 χιλ ευρώ. Ωστόσο εμείς για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους παιδικούς σταθμούς χρειαζόμαστε 175 χιλ. ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η λειτουργία τους μοιραία θα μας βάλει μέσα. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι να αυξηθούν οι πόροι που διατίθενται από το ΕΣΠΑ , καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μια τέτοια διαρροή πληροφοριών. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει αυτή η αύξηση της χρηματοδότησης δεν μπορεί να πάρει ο Δήμος την ευθύνη της λειτουργίας των παιδικών ακριβώς επειδή δεν μπορεί με κανένα τρόπο να στηρίξει τη λειτουργία τους».