Σε κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα και ανάμεσα στα κορυφαία το κόσμου αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σύμφωνα με έρευνα - αξιολόγηση ολλανδικού πανεπιστημίου, η οποία έγινε βάσει διαφόρων βιβλιομετρικών δεικτών.
Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπερέχει αναφορικά με την ποιότητά του, καθώς η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, ήδη έχει καταταχθεί στην 1η θέση στην Ελλάδα, στην 5η θέση πανευρωπαϊκά και στην 13η θέση στον κόσμο πάνω και από το περίφημο Imperial College.
«Η κατάταξη αυτή δείχνει πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανιτστέκεται σε περιόδους κρίσης και καταφέρνει να ανεβαίνει» αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδης Στεφάνου με δηλώσεις του στην «Π» για να προσθέσει:
«Οι διακρίσεις είναι πάρα πολλές και αν λάβουμε υπόψη την αξιολόγηση από τους Times του Λονδίνου που θεωρείται η πιο αξιόπιστη το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται και πάλι στις κορυφαίες θέσεις των νέων πανεπιστημίων κάτω των 50 ετών κι έχει καταφέρει να ανέβει ακόμα περισσότερες θέσεις, φθάνοντας τη θέση 48 στην Παγκόσμια κατάταξη».
Ο κ. Στεφάνου τονίζει πως αυτές οι διακρίσεις αποτελούν προϊόν συλλογικής δουλειάς και οργάνωσης, ωστόσο ζητά για πολλοστή φορά τη στήριξη και συμπαράσταση της Περιφέρειας για την ενίσχυση του έργου που γίνεται.
«Περιμένουμε κάποιες κινήσεις και από πλευράς της Περιφέρειας» αναφέρει ο κ. Στεφάνου και διευκρινίζει ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από το Πανεπιστήμιο για ενίσχυση που δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα.
«Μέσα σε περιόδους κρίσης και με πενιχρά μέσα το Πανεπιστήμιο καταφέρνει πράγματα» καταλήγει ο Πρύτανης.
Οσον αφορά την κατάταξη των υπόλοιπων ελληνικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την έρευνα, ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Επί των 750 ιδρυμάτων που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης καταλαμβάνει την 333η θέση, το Ιωαννίνων την 450ή, το Ε.Μ.Π. την 454η, το ΑΠΘ την 506η, το ΕΚΠΑ την 548η και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας την 588η.
Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας είναι το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως MIT, Χάρβαρντ, Μπέρκλεϊ, Στάνφορντ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, Πρίνστον, Σάντα Μπάρμπαρα, Σαν Φρανσίσκο και Γιέιλ.
Κορυφαίο ίδρυμα στην Ευρώπη είναι το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης.
Στην ευρωπαϊκή κατάταξη (288 πανεπιστήμια), το πανεπιστήμιο της Κρήτης καταλαμβάνει την 150η θέση.