Του Θάνου Περβολαράκη

Τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσουν οι επιστήμονες να εντοπίσουν και να ακινητοποιήσουν τον κροκόδειλο που εντοπίστηκε στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, προκαλώντας ένα πραγματικό ντελίριο όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα και στο εξωτερικό. Για το περίπου δύο μέτρων ερπετό έχει ζητηθεί η γνώμη ειδικών επιστημόνων για τους τρόπους με τους οποίους ο κροκόδειλος θα ... συλληφθεί ζωντανός ώστε να μεταφερθεί και σε πιο οικείο περιβάλλον για τον ίδιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Π. Λυμπεράκης θα επιχειρήσει να παγιδεύσει τον κροκόδειλο, τοποθετώντας δολώματα στη λίμνη.
Ήδη πάντως η αστυνομία του Ρεθύμνου σχηματίζει δικογραφία για το άγνωστο μέχρι και χθες άτομο που ευθύνεται για την εγκατάλειψη του ερπετού στη λίμνη, ενώ υπάρχουν ήδη πληροφορίες σε προφορικό επίπεδο για το δράστη, ο οποίος εάν τελικώς βρεθεί θα αντιμετωπίσει πταισματική παράβαση, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Επίσης η ΕΛ.ΑΣ έχει λάβει τα μέτρα της για την προστασία των πολιτών, εκτελώντας περιπολίες στη λίμνη και έχοντας τοποθετήσει πινακίδες που προειδοποιούν για την ύπαρξη του κροκοδείλου.
Και ενώ το θέμα είναι σοβαρό και είναι άγνωστο πώς οι υπεύθυνοι θα το χειριστούν, ο κροκόδειλος του φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου  έχει ήδη γίνει must και διάσημος.
Μάλιστα, απέκτησε και πολλά ονόματα με επικρατέστερο το Σήφης και μάλιστα προφίλ στο Facebook " Ο Σήφης ο κροκόδειλος και οι φίλοι του", ενώ έχει γραφτεί και τραγούδι από το μουσικοσυνθέτη Στ. Κραουνάκη.

Γ. Μαρινάκης: «Ο κροκόδειλος δεν μπορεί να επιβιώσει εδώ»

Ο κροκόδειλος δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί στην Κρήτη. Αλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες, επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης με αφορμή τον εντοπισμό κροκοδείλου.  Η επισήμανση στρέφεται προς τον ανεύθυνο «ζωόφιλο» «αλά κάρτ» όπως τον χαρακτηρίζει ο οποίος εγκατέλειψε το ερπετό όταν το βαρέθηκε αλλά και σε όσους εκφράζουν φόβους για μετοίκηση του σαρκοβόρου αυτού είδους στα ποτάμια της Κρήτης. Ο κ. Μαρινάκης εκφράζει την έγνοια του για τη «σύλληψη» και επιστροφή του κροκοδείλου στο φυσικό του περιβάλλον, ενέργεια η οποία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη.