Του Aλέξανδρου Ρονιώτη

H παραλία Μάρμαρα ή Διαλισκάρι είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία με βότσαλο που σχηματίζεται στην έξοδο του «Φάραγγα», δηλαδή του επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας (κι όχι της Σαμαριάς όπως εσφαλμένα το αποκαλούν κάποιοι) καθώς είναι το βαθύτερο φαράγγι στο Νομό Χανίων.

Τα Μάρμαρα αποτελούν την παραλία που ξαποσταίνουν κυρίως όσοι κατεβαίνουν το φαράγγι από την Αράδαινα πριν συνεχίσουν την πορεία τους ανατολικότερα,  προς το Λουτρό.



Η πορεία στο φαράγγι ξεκινάει από τη μεταλλική γέφυρα της Αράδαινας και καταλήγει μετά από 2.5 ώρες στη θάλασσα. Η περιοχή εκατέρωθεν της παραλίας καλύπτεται από όμορφους λείους βράχους (εξ ου και το όνομα μάρμαρα). Οι βράχοι σχηματίζουν σπηλιές μέσα στη θάλασσα με απίστευτα καταγάλανα νερά, μοναδικό αξιοθέατο για όσους κολυμπούν. Παρόλο που εδώ δεν φτάνουν δρόμοι, η παραλία διαθέτει ομπρέλες και μια ταβέρνα με ονομαστό τσιγαριαστό.

Από την έξοδο μέχρι το γραφικό Λουτρό, απ' όπου φεύγουν πλοιάρια για τη Χώρα Σφακίων, μπορεί να πεζοπορήσετε για μια ώρα ακόμη διερχόμενοι από τις παραλίες Λύκος και Φοίνικας.

Την ακτή επίσης προσεγγίζει καθημερινά μικρό καράβι που μπορεί να σας μεταφέρει στο Λουτρό. Από Λουτρό προς την Χώρα Σφακίων, αν δεν πάρετε το πλοιάριο, η πεζοπορία είναι δύο ώρες.

Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να δείτε μέσα στη νέα μας εφαρμογή My Crete Guide για έξυπνες συσκευές, αλλά και στο cretanbeaches.com.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και 100% offline (δεν απαιτεί χρήση δικτύου για να λειτουργήσει).