Του Δημήτρη Πετράκη*

Στις 07/10/2013 στο America Aljazeera.com/the long, costly process of destroying chemical weapons δημοσιεύονται τα εξής:

Mέσα σε απoθήκες υπόγειες από μπετόν στο Kentucky και στο Kolorado (Pueblo army chemical storage facility – Pueblo Colorado) βρίσκονται 6,2 εκατομμύρια Πάουντς (2,7τόνοι) χημικών όπλων σε μορφή ρουκετών, οβίδων και μεγάλων κοντέινερς. «Δεν κατασκευάστηκαν για να αποσυναρμολογηθούν, αλλά για να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο» ομολογεί η Kathy DeWeese, υπεύθυνη του εναλλακτικού προγράμματος συγκεντρωμένων χημικών όπλων Αμερικής (AMCWP), που επιβλέπει την κατασκευή των τελευταίων δύο μονάδων καταστροφής.

Από το 1990 μέχρι σήμερα σε εργοστάσια καταστροφής σε 6 διαφορετικές πολιτείες, καταστράφηκαν 55 εκατομμύρια Πάουντς (24 τόνοι) από υγρά Sarin, VX και Μουστάρδα, σε κοντέϊνερς και όπλα που υπήρχαν ακόμα και από το 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Το κόστος καταστροφής τους εκτιμάται σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά ,όταν δίνεται τέτοια υψηλή εντολή, όπως στην περίπτωση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, ο σχεδιασμός της Αμερικής θα προχωρήσει και στην πράξη. Ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων προκαλεί αντιπαλότητα, μεγάλο κόστος, απώλεια χρόνου και περιπλοκές.

Το υπό κατασκευή εργοστάσιο Blue Grass Chemical Agent-Destruction Pilot Plant στο Kentucky έχει πλάνο να ανοίξει το 2020 και να εξουδετερώσει τα αποθέματα των όπλων με VX και Sarin nerve agents μέχρι το 2023.

Οι μέθοδοι καταστροφής των χημικών όπλων στην Αμερική είναι της Αποτέφρωσης και της Ουδετεροποίησης, με χρήση υψηλών πιέσεων και ζεστού νερού και με την ανάμιξη τους σε καυστικά διαλύματα. Τα υποπροϊόντα που θα παραχθούν είναι επίσης τοξικά και πάνε ή για ανακύκλωση ή για απόρριψη.

Όλα αυτά γίνονται σε εργοστάσια με ισχυρούς τοίχους, σειρήνες συναγερμού, με χώρους που έχουν ειδική προστασία, συστήματα αερισμού που θα μπορούσαν να απομακρύνουν γρήγορα τις δραστικές ουσίες σε περίπτωση διαφυγής τους. Δίπλα, υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι για επείγουσα ανταπόκριση σε πιθανό ατύχημα που σχετίζεται με τα χημικά όπλα

Επτά τέτοια εργοστάσια έχουν κτιστεί και έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους. Τα τελευταία δύο είναι τα: Colorado's Pueblo Chemical Agent-Destruction Pilot Plant (σχεδιάζεται να ανοίξει το 2015 και να τελειώσει τη καταστροφή μέχρι το 2019. Θα καταστρέψει 2,611 τόνους Μουστάρδας) και το Kentucky's Blue Grass Chemical Agent-Destruction Pilot Plant (προγραμματίζεται να ανοίξει το 2020 και να τελειώσει τη καταστροφή το 2023. Θα καταστρέψει Sarin, VX και Μουστάρδα)….

Μετά τη διαφυγή του Sarin στην ατόλλη Johnston το 1994, επεβλήθηκε πρόστιμο στον αμερικάνικο στρατό από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η Kathy De Weese λέει: Είμαστε υπηρεσία της Κυβέρνησης. Πληρωνόμαστε από τους φορολογούμενους. Δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο που δεν ρωτάμε τη γνώμη των πολιτών. Υποχρεούνται να δουν όλες τις πτυχές της καταστροφής των χημικών όπλων. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως υπάρχει στην αρχή ο φόβος για το άγνωστο, αλλά τελικά οι πολίτες παραβλέπουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Την αντίδραση τους δεν την καταλαβαίνω, εξ άλλου δεν κρατά και για πολύ καιρό.

Στο παραπάνω δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο ΟPCW, πήρε με τις πλάτες των Ενωμένων Εθνών τη συγκέντρωση και διακίνηση των χημικών του Άσαντ, που υπολογίζονται σε 2 εκατ. Πάουντς( 860 τόνοι). Επίσης σχολιάζει ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το ότι η Ρωσία και η Αμερική, τα κράτη που μεσολάβησαν για τη συμφωνία, δεν έχουν ακόμα πλήρως καταστρέψει τα δικά τους χημικά οπλοστάσια και ότι για δύο φορές έχουν παραβιάσει τα χρονικά όρια που οι ίδιες αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει για τη πλήρη καταστροφή τους

Περιγράφει και την περίπτωση της Elizabeth Crowe, διευθύντριας στο Ίδρυμα Περιβάλλοντος στο Kentucky, ότι ήταν χαρούμενη που θα κατέστρεφαν τα χημικά όπλα, αλλά πολύ ανήσυχη γιατί το εργοστάσιο που θα κτιζόταν θα έκανε αποτέφρωση των χημικών όπλων και ότι θα έφευγαν στον αέρα επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Μαζί με άλλους κατοίκους για διάστημα πάνω από 10 χρόνια πίεζαν το Κογκρέσσο να σταματήσει το κτίσιμο του εργοστασίου αποτέφρωσης, και για την δική τους υγεία και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η Crowe είχε το δίλημμα: "Να μείνω ή να φύγω» όταν έγινε μητέρα το 1996. «Θέλω να μείνω εδώ, Είναι ασφαλές και όμορφο μέρος για να μεγαλώσω το παιδί μου»Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά έγινε εργοστάσιο με μέθοδο υδρόλυσης, όπως στο Μaryland, στην Indiana, όπως θα γίνουν και στο Kentucky και στο Colorado.

Στη περίπτωση της υδρόλυσης στο Cape Ray δεν υπάρχει ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε και θα παρευρίσκεται εκπρόσωπος περιβαλλοντικού Οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γενικός Διευθυντής του OPCW ανακοινώνει συνέχεια ότι ο οργανισμός του δεν έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Εδώ υπάρχει κενό και θα πρέπει να το καλύψουν οι παρεμβάσεις νομικών στη κατεύθυνση: παραβιάζονται διεθνείς κανονισμοί ασφάλειας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου. Επιπλέον απειλείται η ζωή των εργαζόμενων στο Cape Ray σε περίπτωση έκρηξης των εύφλεκτων υποπροϊόντων της υδρόλυσης, ειδικά του VX εξ αιτίας θείου και φωσφόρου στο υδρολυμένο παράγωγο.

Στη συνέχεια μελετώντας το ζήτημα του Εναλλακτικού Προγράμματος Διαχείρισης Χημικών Όπλων του Στρατού της Αμερικής(AMCW Programm) προκύπτουν ότι:

1.- Στο βιβλίο: Review of secondary Waste Disposal Planning for the Blue Grass and Poueblo Chemical Agent Destruction Pilot Plants( κριτική του προγράμματος δευτερογενούς απόρριψης χημικών όπλων στα πιλοτικά εργοστάσια του Blue Grass και Pueblo Chemical), έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Αμερικής αναγράφονται στη σελίδα 44 τα εξής:

Ο στρατός της Αμερικής εκτιμά ότι έχοντας υδρολύσει τα χημικά εκτός του εργοστασίου στο Pueblo (offsite), θα κερδίσουν 150.000.000 δολάρια. Αυτό για να έχουν τη σωστή πιστοποίηση του εργοστασίου, αφού υπάρχουν πολλές ακτιβιστικές και κοινωνικές κινηματικές αντιδράσεις που από το 2007 εμποδίζουν την καταστροφή μη υδρολυμένων χημικών όπλων και ιδιαίτερα με τη μέθοδο της αποτέφρωσης. Στην αποτέφρωση έχουν βρεθεί υπολείμματα χημικών άκαυστων ουσιών στην τέφρα ή στα καυσαέρια και επίσης τοξικές διοξίνες.

Τα ίδια ισχύουν και στο εργοστάσιο στο Kentucky και γράφει ότι η χρήση υδρολυμένων στα υπό κατασκευή εργοστάσια θα εξυπηρετήσει την πολιτική και τη στρατηγική εξομάλυνσης της σχέσης στρατού και κοινωνίας.

Παρακάτω αναλύονται τα ρίσκα μεταφοράς των υδρολυμένων και στη σελ. 49 περιγράφονται οι απόψεις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Colorado, ότι η μείωση τοξικότητας των υδρολυμένων από χημικά όπλα ουσιών με χρήση biotreatment offsite και με παράταση του χρόνου αυτής της «θεραπείας» για 6 και πλέον μήνες θα τους εξασφαλίσει την έκδοση των πιστοποιητικών καταλληλότητας και ασφαλούς λειτουργίας των νέων εργοστασίων τους.

Στη σελίδα 51 (past experience with offsite disposal) εμφανίζεται η από το 2007 σχέση του Αμερικάνικου Στρατού με την Veolia Environment Services, αφού η Veolia «θεραπεύει» τα υδρολυμένα χημικά όπλα στο Port Arthur στο Texas. Eπίσης, αναφέρεται και η Du Pont που από το 2004 έχει παρόμοιο εργοστάσιο στο New Jersey. Tέλος στη σελ. 52 γράφει ότι ο Αμερικάνικος Στρατός έχει ανάγκη να αναπτύξει και να βελτιώσει τις μεθόδους ανάλυσης και ότι είναι σημαντικό να έχουν γίνει όλα τα βήματα πριν ανοίξουν τα δύο νέα εργοστάσια χημικών όπλων.

Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί και η αναπτυσσόμενη υδρόλυση στη Μεσόγειο

Τελικά στο άρθρο: Chemical & Engineering News, Government &Poilcy που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από 24/03/2008 με τίτλο Distroying VX, Activists fears the Army’s 1000-mile shipments of neutralized VX wastewater may be endangering the public and environment ( Καταστρέφοντας το VX, οι ακτιβιστές φοβούνται από τη μεταφορά των 1000 μιλίων εξουδετερωμένου VX για κινδύνους σε υγεία και περιβάλλον από τα υδρολυμένα παράγωγα) περιγράφεται η δράση των ακτιβιστικών οργανώσεων της Αμερικής, τα δικαστήρια που έχουν αποφανθεί από το 2007 σε βάρος του αμερικάνικου στρατού, τα συμβόλαια του Αμερικανικού στρατού και της Veolia ύψους 49.000.000 δολ το 2007, ποιές ποσότητες χημικών όπλων έχουν καταστραφεί στη Αμερική τελευταία και το κυριότερο ότι με νόμο η Veolia δεν μπορεί να παραλάβει σκέτο vx για εξουδετέρωση παρά μόνα σε υδρολυμένη μορφή (VXH), για αυτό από 10 ετίας η Αμερική προσπαθεί να υδρολύει και να φτιάχνει κινητές μονάδες υδρόλυσης (pubs.acs.org/cen/email/html/cen-email-cen-86-112-8612 gov1.html).

* Ο Δημήτρης Πετράκης είναι παιδοχειρουργός