Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Το φθινόπωρο, αν όλα πάνε καλά, θα δουν χρήματα στα χέρια τους οι αμπελουργοί που έχασαν τα σταφύλια τους από τον περονόσπορο του 2011. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης δίνουν τώρα διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσει σύντομα η ανακατανομή κονδυλίων, ώστε να βρεθούν τα εγκεκριμένα εδώ και μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση 16 εκατ. ευρώ, για να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί όλης της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου το ποσό θα επαρκέσει, καθώς μέσω ΠΣΕΑ αποζημιώνονται για την παραγωγή τους μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και μητρώο με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών διαθέτει, έστω και με κάποιες ανακρίβειες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλα αυτά απασχόλησαν χθες συνάντηση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου με το βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος επισκέφθηκε για το θέμα αυτό πριν λίγες ημέρες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις;

Το μεγάλο ερώτημα όμως εκτός από το πότε θα δοθούν τα χρήματα, είναι και πώς θα γίνει η κατανομή των αποζημιώσεων. Κι εδώ τα πράγματα λίγο….μπερδεύουν.
Αν ακολουθηθεί η διαδικασία που επισήμως ορίζει ο ΕΛΓΑ σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή ο υπολογισμός της ζημιάς μέσω των τιμολογίων της προηγούμενης χρονιάς, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η διαδικασία είναι δαιδαλώδης και θα φθάσει ο … χειμώνας για να καταβληθούν τελικά οι αποζημιώσεις. Για παράδειγμα αν ένας παραγωγός είχε τιμολόγια του 2010 ύψους 20.000 ευρώ, τότε θα αποζημιωθεί βάσει του ποσοστού της ζημιάς που κατέγραψε ο ΕΛΓΑ στο δημοτικό διαμέρισμα που βρίσκεται και για το είδος που καλλιεργεί (δηλαδή επιτραπέζια σταφύλια, οινοστάφυλα, σταφίδα). Αν στο παράδειγμα μας καλλιεργεί επιτραπέζια σταφύλια και ο ΕΛΓΑ στο δημοτικό διαμέρισμα του παραγωγού είχε καταγράψει σε αυτό το είδος ζημιά 80%, τότε θα εισπράξει το 50% επί της ζημιάς δηλαδή 8.000 ευρώ. Θα χρειαστούν όμως αρκετοί μήνες μέχρι ο καθένας παραγωγός να καταθέσει τα δικαιολογητικά του και ο ΕΛΓΑ μέσω των λιγοστών υπαλλήλων του να κάνει όλους τους σχετικούς υπολογισμούς. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

Τι προτείνουν οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας

Το προεδρείο της ΟΑΣΝΗ θα έχει αυτή την εβδομάδα επαφές με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να συζητήσουν το θέμα. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης έχει ήδη προτείνει στους αρμόδιους έναν διαφορετικό τρόπο κατανομής των χρημάτων, ο οποίος μάλιστα έχει αξιοποιηθεί για αποζημιώσεις στο παρελθόν σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα η ΟΑΣΝΗ προτείνει να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του ΟΣΔΕ και των δηλώσεων καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ εκείνης της περιόδου, ώστε να δοθεί ηλεκτρονικά η εικόνα για καθένα αμπελουργό. Και βάσει των στοιχείων αυτών να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, σύμφωνα πάντα με τα ποσοστά των ζημιών που είχε καταγράψει ο ΕΛΓΑ ανά δημοτικό διαμέρισμα και ανά προϊόν (επιτραπέζια, σταφίδα, οινοστάφυλα). Έτσι αφού οι παραγωγοί θα καταθέσουν τις αιτήσεις αποζημίωσης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι διαδικασίες θα «τρέξουν» ηλεκτρονικά, χωρίς γραφειοκρατία, όπως υποστηρίζει η ΟΑΣΝΗ και οι αμπελουργοί θα αποζημιωθούν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεγάλη καθυστέρηση!

Αυτό πάντως που εκνευρίζει και απογοητεύει τους αγρότες είναι η μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες της αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ.
Έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από την «εισβολή» του περονόσπορου στις καλλιέργειες, οι ζημιές ως γνωστό ήταν τεράστιες, καθηλώθηκε τότε η αμπελουργική παραγωγή όχι μόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας και οι αμπελουργοί δεν έχουν πάρει ίχνος αποζημιώσεων.
Τα ποσά και οι διαδικασίες έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. εδώ και μήνες, αΕελληνικό Δημόσιο καθυστερεί να καταβάλλει τα χρήματα.