Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στην αντικατάσταση του εργολάβου στο εργοτάξιο της οδού Ολύμπου προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, μετά το μείζον θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αποφασιστεί η έκπτωση του εργολάβου, τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να επιλέξει την αντικατάστασή του, αφού όπως αξιολόγησε είναι περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική προκειμένου να ολοκληρωθεί το εργοτάξιο.
Ο νέος ανάδοχος θα αναδειχτεί από τους επιλαχόντες του διαγωνισμού της δημοπράτησης του έργου, και θα υποκαταστήσει αυτόν που τώρα αναχωρεί, αναλαμβάνοντας να ολοκληρώσει την παρέμβαση με τους ίδιους όρους και το ίδιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε σχέση με τον απερχόμενο.
Όπως είναι γνωστό, η οδός Ολύμπου είναι η κεντρική οδική αρτηρία των Πατελών, και ο βασικός συνδετήριος άξονας της κυκλοφορίας στην περιοχή. Με τα έργα ανάπλασης που υλοποιούνται, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αφενός μειώνεται το πλάτος του δρόμου και αφετέρου αποκτούν μεγαλύτερο εύρος τα πεζοδρόμια, γεγονός που όπως τονίζουν έχει δύο βασικές παρενέργειες:
Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι ο δρόμος που απομένει για την κίνηση των οχημάτων είναι σημαντικά μικρότερου μεγέθους γεγονός που όπως υποστηρίζουν θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η στενότητα της λωρίδας που διαμορφώνεται με τα έργα ανάπλασης δημιουργεί συνθήκες προβληματικής κίνησης των οχημάτων, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υπάρχει το ακριβώς αντίθετο... Την ίδια στιγμή όμως θα προκληθούν προβλήματα και σε σχέση με την στάθμευση των οχημάτων, καθώς ο τρόπος που διαμορφώνονται τα πεζοδρόμια «κόβει» θέσεις στάθμευσης που παλαιότερα υπήρχαν και τώρα όχι, αφού δεν υπάρχει κανένα επεξεργασμένο σχέδιο για τις ανάγκες πάρκινγκ στην περιοχή.
Επιχειρηματίες και κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης ότι ζουν έναν καθημερινό εφιάλτη με το εργοτάξιο που έχει ανοίξει έξω από την πόρτα τους και δεν κρύβουν την αγωνία τους σε σχέση με το ρυθμό των εργασιών ανάπλασης που όπως υποστηρίζουν είναι εξαιρετικά χαλαρός.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει στην αντικατάσταση του εργολάβου την οποία επικήρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μια μακρά διαδικασία προσφυγών και ενστάσεων που προηγήθηκε. Ωστόσο παρά την αντικατάσταση του εργολάβου, η δημοτική Αρχή δεν φαίνεται να υιοθετεί τις απόψεις των κατοίκων σε σχέση με το εύρος των πεζοδρομίων και τη μείωση του πλάτους του δρόμου, καθώς όπως εκτιμά αναβαθμίζεται η λειτουργικότητα και η αισθητική της περιοχής, και αυτό θα φανεί στην πράξη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.