Το μόνο που μας σώζει είναι το γενναίο κούρεμα

Όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο...

Μόνο με ένα γενναίο haircut μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εκτιμά η Royal Bank of Scotland, ενόψει της έναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή της η βρετανική επενδυτική τράπεζα, μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση, μέσω επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων, δεν είναι ικανή να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

"Συμφωνία για τον νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πιθανότατα θα υπάρξει το φθινόπωρο, ωστόσο δεν θα επιφέρει ριζική βελτίωση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας", σχολιάζουν οι αναλυτές της RBS.

Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια, μιλώντας σε άκρως ρεαλιστική βάση, η Ελλάδα δεν είναι εύκολο - από εδώ και στο εξής - να παράγει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 4% έναντι του ΑΕΠ, ώστε να μειωθεί αποφασιστικά το ελληνικό χρέος.

"Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, γενναίο haircut, αλλά αυτό δεν αναμένεται να συζητηθεί το φθινόπωρο", επαναλαμβάνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.

Η RBS αναγνωρίζει πως έχει αρχίσει να φουντώνει η συζήτηση για τον νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο όλα θα κριθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ψήφισαν χθες χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν στη Βουλή.

Ηταν το νομοσχέδιο για το χωροταξικό.

ΘΑ ΠΩΛΗΘΕΙ;

Ποιος διέδωσε ότι θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να... πωληθεί η νίκη της Εθνικής;

Τι είναι, ο... Καρτερός;

Η ΕΞΟΔΟΣ

Δεν έχει ψωμί η Αθήνα πια και οι καλλιτέχνες βγήκαν στην επαρχία.

Η... έξοδος αυτή τους σώζει ακόμη... Πού άλλες εποχές...

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Αφού δικάζουν οι δικαστές τις υποθέσεις τους, τι θα ‘καναν; Θα δικαίωναν αυτούς που τους έκοψαν τους μισθούς;

Επραξαν το αυτονόητο!

ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ

Τι άλλο μπορεί να ρυθμίσει ένα νομοσχέδιο όπως αυτό που λέγεται πως ετοιμάζουν από το να κοπεί μια και καλή το αίσχος της χρηματοδότησης των κομμάτων;

Είναι δυνατόν να κόβουν μισθούς και συντάξεις, να κόβουν την περίθαλψη από άπορους και να πληρώνουν τους κομματικούς κλακαδόρους στο όνομα τάχα της... δημοκρατίας;

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ;

Ποιος “εγκέφαλος” έχει οργανώσει το σχέδιο να παίρνουν με τα τουριστικά λεωφορεία (τα “ανοικτά” που κάνουν το γύρο της πόλης) τους ξένους που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια και να τους πηγαίνουν κατευθείαν στην Κνωσό; Κι αν θέλει κάποιος να μείνει στην πόλη πώς θα το κάνει;

Και το βασικότερο, τι κερδίζει η πόλη απ’ αυτούς; Οι επαγγελματίες του κέντρου δεν χάνουν έτσι πιθανούς πελάτες;

Μήπως πρέπει κι αυτό το θέμα να τεθεί σε νέες βάσεις και να σχεδιαστεί από την αρχή;

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ούτε οι μισές από τις φορολογικές δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί μέχρι χθες βράδυ. Δεν έχει ξανασυμβεί έξι μέρες πριν τη λήξη της επίσημης προθεσμίας 2,5 εκατ. δηλώσεις να μην έχουν υποβληθεί. Αν δεν πρόκειται για... ανταρσία είναι τουλάχιστον περίεργο.

Η ΕΚΛΟΓΗ

Και η Μέρκελ φαίνεται να συνηθίζει στην ιδέα πως δεν θα είναι ομόφωνη η εκλογή του Γιούνκερ.

Ε, δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι...

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Τι είδους κατ’ οίκον περιορισμός είναι αυτός που επέβαλαν στην Ελένη Ζαρούλια; Ούτε στο μπακάλικο δεν θα μπορεί να πάει;

Περίεργο...

ΤΟ “ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ”

Το γνωστό “αντάρτικο” από τα ίδια πρόσωπα στη Βουλή.

Την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θέτουν ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουν την τροπολογία για τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών, πέντε βουλευτές της ΝΔ, με κοινή δήλωσή τους, χθες.

Πρόκειται για τους βουλευτές της ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη, Δάνη Τζαμτζή, Θεόδωρο Σολδάτο, Παύλο Βογιατζή και Δημήτρη Κυριαζίδη.

Ε, έρχονται και εκλογές βλέπετε...

Η ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε 25 χρόνια, λέει το διεθνές “Endeavor Greece”, θα μπορέσουν να αναπληρωθούν οι περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα!

Κι εγώ έλεγα πως με την... ανάπτυξη που έχει έρθει θα λύναμε κι αυτό το θέμα...

“ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ”

Προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο της κυβέρνησης και κυρίως της ΝΔ, με το πείσμα του ανεξάρτητου βουλευτή Φθιώτιδας (διαγραφείς από τη ΝΔ) Νίκου Σταυρογιάννη (φωτο), ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Λαμίας και δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από βουλευτής.

“Δεν παραιτούμαι”, λέει, “δεν θα τους κάνω τη χάρη να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, να παραιτηθώ δηλαδή και ο αντικαταστάτης μου να ψηφίσει Πρόεδρο. Ηδη έχω αναθέσει σε συνταγματολόγους την υπόθεση για να μου βρουν τρόπους να μην παραιτηθώ από βουλευτής».

ΤΟ... ΑΝΟΙΓΜΑ

Αρνητικός εμφανίστηκε χθες ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, στο άνοιγμα που επιθυμεί να επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλους πολιτικούς χώρους, τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να πορευθεί με την κοινωνία και τον κόσμο.

Μιλώντας στον Βήμα Fm, ο κ. Μηλιός σημείωσε ότι ο πολιτικός κόσμος που είναι μέσα στη Βουλή έχει ως τώρα στηρίξει άλλες πολιτικές και κυβερνήσεις και δεν έχει φανεί να αλλάζει.

Επίση, ο κ. Μηλιός πήγε ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση συμπόρευσης με την κοινωνία και τον κόσμο «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά θα είναι αυτοδύναμος και θα μπορέσει να κάνει κυβέρνηση».