Του Aλέξανδρου Ρονιώτη

Ο Μακρύς Γιαλός ή Μακρύγιαλος είναι ένας από τους ομορφότερους αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς, γνωστός για την μεγάλη του αμμουδερή παραλία και τον ήσυχο παραλιακό πεζόδρομο με τα μαγαζάκια και τις ταβέρνες. Στην δυτική πλευρά του λόφου Κατωβίγλι που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι, μας οδηγεί ένας ωραίος πλατύς πεζόδρομος, ιδανικός για έναν απογευματινό περίπατο. Το λόφο αυτό επέλεξαν οι Ρωμαίοι για να κτίσουν ένα από τα εντυπωσιακότερά τους οικοδομήματα, μια έπαυλη με εντυπωσιακά λουτρά.

Στην άλλη μεριά του λόφου θα συναντήσουμε την όμορφη και απόμερη παραλία του Καλαμοκανιά, με τις δύο του ταβέρνες πάνω στην άμμο και τα λίγα οικογενειακά διαμερίσματα. Εδώ οι ρυθμοί χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τον ήδη ήσυχο Μακρύγιαλο. Η παραλία έχει χοντρή μαύρη άμμο, που δεν κολλάει στο σώμα, δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, ενώ υπάρχουν και πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά.Αν ακολουθήσουμε το ρέμα προς τα πάνω, σύντομα θα δούμε μια πινακίδα που μας οδηγεί στον δεύτερο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, τη μινωική έπαυλη του Μακρύγιαλου στη θέση Πλακάκια.

Σημ: Καλαμοκανιάς ονομάζεται το μεταναστευτικό πουλί Himantopus himantopus που έχει κόκκινα πόδια τα οποία θυμίζουν καλάμι και σώμα που θυμίζει μινιατούρα πελαργό. Ωστόσο το όνομα της η παραλία προφανώς το παίρνει από τα καλάμια που βρίσκονται στο δυτικό άκρο της παραλίας, στο ρέμα που καταλήγει σε αυτή.

Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να δείτε μέσα στη νέα μας εφαρμογή My Crete Guide για έξυπνες συσκευές, αλλά και στο cretanbeaches.com. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και 100% offline (δεν απαιτεί χρήση δικτύου για να λειτουργήσει).