Του Aλέξανδρου Ρονιώτη

Λίμνες - ποτάμια: Φορέστε το μαγιό σας και πάρτε τα βουνά!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και εμείς παραμένουμε πιστοί στο ετήσιο μας ραντεβού για να ανακαλύψουμε τις δροσερές ομορφιές της Κρήτης μας. Και σήμερα θα μιλήσουμε για βουτιές, αλλά δε θα μιλήσουμε για θάλασσα, όπως όλοι θα περιμένετε!

Με τόσες παραλίες να περιτριγυρίζουν το νησί, είναι λογικό ελάχιστοι να γνωρίζουν ότι στην Κρήτη μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο στα ποτάμια και τις λίμνες το καλοκαίρι.Εκτός από τη λίμνη του Κουρνά στα Χανιά, όπου υπάρχει άλλωστε και οργανωμένη παραλία (κακώς, καθώς είναι προστατευόμενη περιοχή), τα εδάφη του νομού γενικά επιτρέπουν την ανάπτυξη βλάστησης και δεν κάνουν τα ποτάμια τόσο ιδανικά για μπάνιο. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μια από τις επιλογές για μπάνιο.

Το Ρέθυμνο είναι ο νομός με τις ευκολότερες επιλογές για μπάνιο σε ποτάμι, καθώς το ευνοούν πετρώματα του. Μπορεί κάποιος να περπατήσει το φαράγγι του Κουρταλιώτη από τις πηγές του και να καταλήξει στο φοινικόδασος της Πρέβελης κάνοντας μπάνιο σε όλη την πορεία! Εξίσου ιδανικό μέρος με τρεχούμενα νερά και γεφύρια είναι ο Πλατύς Ποταμός κοντά στο Άνω Μέρος, ο παραπόταμος του Λυγιώτης μέσα στο Σμιλιανό Φαράγγι με τις βαθιές του κολύμπες και σχεδόν όλα τα φαράγγια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Επίσης, οι πηγές της Αργυρούπολης, η Καρωτή και το φαράγγι του Πετρέ είναι μέρη ιδανικά για μπάνιο.

Στο Ηράκλειο, οι επιλογές είναι λίγες, καθώς τα μεγάλα ποτάμια, π.χ. Αλμυρός, έχουν αρκετά φύκια. Υπάρχουν πολλά άγρια φαράγγια στην περιοχή της Βιάννου, αλλά τα νερά μειώνονται ως και εξαφανίζονται το καλοκαίρι, ενώ το φαράγγι του Ρούβα έχει νερό σε μερικά σημεία.

Το Λασίθι με τις λίγες βροχοπτώσεις όμως έχει μερικές από τις ωραιότερες εκπλήξεις για μπάνιο σε γλυκό νερό. Το μπάνιο στον καταρράκτη του Ρίχτη είναι μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζεται με ολιγόωρη πεζοπορία μέσα σε μια «ζούγκλα» από πλατάνια και συκιές. Άλλη μια μοναδική έκπληξη αποτελούν οι βαθειές κολύμπες στο φαράγγι της μονής Τοπλού, στο ξηρότερο άκρο της Κρήτης. Ο ορεινός όγκος της Θρυπτής επίσης δημιουργεί αρκετούς καταρράκτες με λιμνούλες για μπάνιο, με γνωστότερους στο φαράγγι του Μυλωνά και του Ορεινού. Επίσης, η υπέροχη μικρή λίμνη Σκάφη με καταγάλανα νερά σχηματίζεται δυτικά του χωριού Ορεινό, μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο πεύκα. Το φαράγγι της Σαρακίνας, ένα μοναδικό στολίδι της Κρήτης, είναι μια καλή επιλογή για πλατσούρισμα!

Όλα αυτά τα μέρη με αναλυτικές περιγραφές και υλικό θα τα βρείτε στη νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά My Crete Guide και στην ιστοσελίδα cretanbeaches.com. Ειδικά στο My Crete Guide υπάρχει και η δυνατότητα πλοήγησης ως τα σημεία αυτά με το κινητό σας χωρίς χρήση Internet!

Ποια είναι η σίγουρη συνταγή για να βρει κανείς μέρη που μπορεί να κάνει μπάνιο σε κρυστάλλινο γλυκό νερό; Είναι απαραίτητο να υπάρχει τρεχούμενο νερό το καλοκαίρι, ώστε να μην προλαβαίνει να βουρκιάζει. Επίσης τα χωμάτινα εδάφη δημιουργούν λίμνες με φύκια και πυκνή βλάστηση, γι’αυτό προτιμούμε συνήθως μέρη με ασβεστολιθικά πετρώματα. Φαράγγια για canyoning είναι πολλές φορές ιδανικά, καθώς οι καταρράκτες σχηματίζουν μεγάλες κολύμπες αρκεί να τρέχουν νερό όλο το χρόνο.