
Του Θάνου Περβολαράκη
«Μέσα στα club μπορείτε να διασκεδάζετε, έξω όμως να είστε κόσμιοι, ευπρεπείς και να μην προκαλείτε». Αυτό φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες στους εκπροσώπους του τουριστικού γραφείου «18-30» ο αναπληρωτής Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Άντριου Στόντον ο οποίος βρέθηκε χθες στα Μάλια.
Ο κ. Στόντον είχε συναντήσεις με τους τουριστικούς φορείς που κάθε χρόνο φέρνουν στα Μάλια χιλιάδες νεαρούς από τη Μεγάλη Βρετανία και συνομίλησε μαζί τους για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η ασφάλεια των τουριστών, η συμπεριφορά τους, τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν κατά την παραμονή τους εδώ κ.αά. Η συνάντηση έγινε σε καφετέρια στα Μάλια, στην οποία παρευρέθηκε και η υποπρόξενος στην Κρήτη Κλαιρ Φραγκάκη.
Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε την επιθυμία του, που είναι και επιθυμία της χώρας που εκπροσωπεί, να μη δημιουργείται αρνητική εικόνα για τους εκδρομείς από τη Μεγάλη Βρετανία, γνωρίζοντας ότι κατά το παρελθόν οι νεαροί Βρετανοί έχουν βγει πολλές φορές εκτός εαυτού και έχουν προκαλέσει επεισόδια τα οποία πέρασαν τα σύνορα της χώρας και έγιναν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων ανέφεραν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να συγκρατήσουν και οι ίδιοι τους νεαρούς εκδρομείς, καθώς έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Ως προς αυτό ο κ. Στόντον ρώτησε για την ποιότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται από τους συμπατριώτες του αλλά και γενικότερα για το είδος της διασκέδασης που παρέχεται στην περιοχή. Ενδιαφέρθηκε ακόμη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση του αντικειμένου.
Πάντως ο ίδιος φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά όλο το «σύστημα» που φέρνει και «ξεναγεί» τους πιτσιρικάδες Άγγλους στην περιοχή των Μαλίων. Και η γνώση του αυτή είναι άμεση. Όχι από τον ίδιο, αφού επισκέφτηκε χθες για πρώτη φορά στην περιοχή, αλλά από την ενημέρωση που έχει από τον γιο του. Ο αναπληρωτής πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα, είπε ότι ο γιος του τού μετέφερε την καλύτερη εικόνα για τα Μάλια, όταν τα είχε επισκεφθεί πριν από λίγα χρόνια.
Ο κ. Στόντον συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο της περιοχής, ενώ έχει προγραμματίσει σήμερα να επισκεφτεί το Ρέθυμνο και στη συνέχεια το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στα Χανιά.

