Τη Γιορτή της Μητέρας τίμησαν προχθές φορείς, σωματεία και σύλλογοι του Νομού Ηρακλείου να πουν το δικό τους ευχαριστώ στο πιο αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή μικρών και μεγάλων. Συγκεκριμένα:

Εκδήλωση στο Σύλλογο Αλατσατιανών

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, μετά από πρόσκληση και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, για να τιμήσει, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Δημήτρη Καρατζάνη και δημοτικούς συμβούλους, τη Μικρασιάτισσα Μάνα και την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον πρώτο διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ο δήμαρχος Ηρακλείου σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις θυσίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη και να «χτίσουν» από την αρχή μια νέα ζωή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγώνα της Μικρασιάτισσας μάνας, που κατάφερε σε αντίξοες συνθήκες να στηρίξει την ξεριζωμένη οικογένειά της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ηρώο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσού και Ιωνίας, έγινε έκθεση φωτογραφικού υλικού, εμφανίστηκε η χορωδία Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου και πραγματοποίησε ομιλία η φιλόλογος κ. Μαρία Ταμιωλάκη-Μυλωνά.

Τα Μάλια γιόρτασαν

για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά φέτος γιόρτασαν και τα Μάλια την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Χαρούμενες παιδικές φωνές κατέκλυσαν την περασμένη Κυριακή την πλατεία του Αγ. Δημητρίου στο κέντρο του παραδοσιακού χωριού στα Μάλια.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Μαλίων "Εστία" με παιδιά από τα σχολεία της περιοχής.

Οι γυναίκες του συλλόγου περισυνέλεξαν λουλούδια από τις αυλές του χωριού και τα έφτιαξαν μπουκέτα για να μοιραστούν από τα παιδάκια σε όλες τις μανούλες. Τα παιδιά τραγούδησαν, δημιούργησαν κατασκευές και ζωγράφισαν κάρτες τις οποίες κρέμασαν κι έφτιαξαν το Δέντρο της Μητέρας.

Ηταν ένα πολύ όμορφο και ζεστό απόγευμα, που δείχνει όπου υπάρχει σεβασμός, υπάρχει και ελπίδα!

Εκδήλωση στη Φορτέτσα

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ από την 4η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φορτέτσας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, εκδήλωση - συναυλία για την Ημέρα της Μητέρας.

Στην εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Φορτέτσας παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ..Ειρηναίος ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καρατζάνης, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας κ. Δωροθέα Βρούχου, η πρόεδρος του συλλόγου κ. Τζούλια Μαρμαρέλη.

Ο δήμαρχος συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης συνομίλησε με τους δημότες και αναφέρθηκε στον ιερό ρόλο και τον καθημερινό αγώνα της μητέρας για τη σωστή ανατροφή των παιδιών της.



Μια διαφορετική εκδήλωση

“Μια προσευχή για την για την έγκυο μητέρα” ήταν το θέμα της εκδήλωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Δ.Σ. Φαιστού στις Μοίρες.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, ο καθηγητής κ. Γκάρεθ Όουενς, φέρνοντας νέα αρχαιολογικά και γλωσσικά δεδομένα, προσπάθησε να εξηγήσει και να δώσει τη δική του ερμηνεία ως προς τι μπορεί να πει ο Δίσκος της Φαιστού, ως ένα μικρό αντίδωρο για τις μητέρες που αποτελούν σταθερή αξία στη ζωή μας και για ό,τι μας προσφέρουν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας π. Ιωάννης Φραγκάκης, η δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοιρών κ. Ζαχαρένια Πετράκη, καθώς και εκπαιδευτικοί.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ερευνητής «Όπου υπάρχει σεβασμός υπάρχει και ελπίδα. Σχετικά με την έρευνα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάγνωση, ενώ είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία. Ο δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από μινωϊκά ιερά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα, ενώ η φράση που επαναλαμβάνεται στην ανάγνωση του δίσκου I-QE-KU-RJA αναφέρεται στην Εγκυο μητέρα».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε η ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού σε ψηφιακή μορφή, ενώ η δήμαρχος Φαιστού δώρισε στον καθηγητή δυο τόμους με την «Ιστορία των Αγώνων των Μεσαριτών». Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα πραγματοποίησης ανάλογων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και στο μέλλον.