Το βίντεο ως τέχνη παρουσιάζει ο χώρος τέχνης Μεσόγειος που εγκαινιάζει σήμερα το δεύτερο μέρος του κύκλου παρουσιάσεων έργων video art, που θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Τα έργα θα παρουσιάζονται ανά τριήμερα και σε διαρκή επανάληψη κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου. Στο δεύτερο μέρος του κύκλου με τον ευρύτερο τίτλο «Το βίντεο ως τέχνη», θα εκτεθούν τρία έργα της Barbara Noiret, τα “Building dust” (2000, 2’24’’), “Alice” (2005, 3’43’) και “That is to say” (2005, 4’30’’).

Barbara Noiret

Η Barbara Noiret γεννήθηκε το 1976. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σπούδασε στην Ecole supérieure des beaux-arts du Mans και την Ecole supérieure des beaux-arts d'Angers. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ιαπωνία και τη Βενεζουέλα.

Στο βίντεο “Building dust”, που δημιουργήθηκε το 2000 στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Domaine de Kerguéhennec, η Barbara Noiret σαρώνει μέσα σε λιγότερα από τρία λεπτά τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα. Η σκόνη, φορτισμένη με ιστορία, σηκώνεται σχηματίζοντας ένα σύννεφο που σταδιακά εισβάλλει στο σώμα της. Τα δύο άλλα βίντεο έχουν γυριστεί αλλού, με θεματική τη μνήμη ενός κάστρου. Το “Alice”, ένα νεύμα προς το μυθιστόρημα του Lewis Carroll, δείχνει έτοιμο να πέσει οποιαδήποτε στιγμή.

Το βίντεο “That is to say” είναι μονταρισμένο στη μορφή μικρών σκετς, προετοιμασμένων σχεδίων. Η καλλιτέχνιδα εισέρχεται, και το πέρασμά της ταράσσει ή αλλοιώνει μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο του κάδρου, μετατρέποντας την εξερεύνηση σε μια κοπιαστική διεργασία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή εώς και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί από τις 7 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.

Στοιχεία επικοινωνίας

Χώρος τέχνης και ελεύθερης έκφρασης Μεσόγειος, Χάνδακος 20.

e-mail: [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες για το χώρο και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε κανείς στον ιστότοπο mesogiosart.info