Μακριά από τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων η τοπική αυτοδιοίκηση

Προσκλητήριο στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει αποτελέσουν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και των μνημονίων. Αλέξη παρ΄ το αλλιώς, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τα πολιτικά παιχνίδια και τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θεμιτή η προσπάθεια διακυβέρνησης, αλλά γιατί να θυσιαστεί η τοπική αυτοδιοίκηση στην επίτευξη του στόχου. Δεν διαφωνώ με την κάθοδο των πρωτοκλασάτων στελεχών, αρκεί σε τυχόν εκλογή τους να μείνουν στις θέσεις τους και να μη σπεύσουν να μπουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τοπικό χαρακτήρα και τοπικά προβλήματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Διότι σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα θα γυρίσουν μπούμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κίνδυνο από κατήγορος να βρεθεί κατηγορούμενος. Ναι, τα έκαναν και οι προηγούμενοι. Ναι, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται τη διαφορετικότητα. Και το χειρότερο για την κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι να διαπιστώσει «… μια από τα ίδια και αυτοί».

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Κάποιος να μαζέψει τον Χριστόδουλο. Εκτός από τον εαυτό του εκθέτει και την τρομοκρατία, η οποία με το τρολάρισμα που γίνεται στο διαδίκτυο διάγει φάση γελοιοποίησης και γεννά πολλά ανέκδοτα. Αυτό δε συνεπάγεται ότι περνά σε φάση ακινδυνότητας, το αντίθετο μάλιστα, καθώς η τρομοκρατία -οπερέτα απειλεί αθώα θύματα.

ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Πάντως ο Σάββας Ξηρός αποδεικνύεται πιο ευγενής από τον αδερφό του Χριστόδουλο. Θέλει την ελευθερία του αλλά ακολουθώντας μια νόμιμη οδό και εν προκειμένω την αμνηστία, την οποία ζητά και επισήμως. Παράλληλα δηλώνει μετανιωμένος για τις ζωές που αφαίρεσε και υποστηρίζει ότι έχει εκπληρώσει τις ποινικές αξιώσεις της πολιτείας. Ο Σάββας Ξηρός με σοβαρά προβλήματα υγείας, ζητά -όπως λέει- να νοσηλευτεί στο σπίτι του. Θα έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση της περίπτωσης του, που έχει κάποιες ομοιότητες με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ

Ολοένα και πληθαίνουν οι κραυγές και οι ψίθυροι για την αναγκαιότητα νέου δανεισμού της Ελλάδας και συνεπώς υπογραφής και νέου μνημονίου. Η κυβέρνηση ξαναμπαίνει στην μέγκενη των πιέσεων και αν υποκύψει δεν υπάρχει περίπτωση να βγει αλώβητη. Ένα νέο Μνημόνιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της, είτε περάσει είτε δεν περάσει από τη Βουλή. Αν οι εταίροι επιμείνουν σε νέο μνημόνιο, τότε οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε άμεσο χρόνο. Αλλά ποια κυβέρνηση θα ψηφιστεί για να συνάψει ένα νέο δάνειο; Οπότε έτσι και αλλιώς οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου θα πρέπει ν’ αρχίσουν να σκέφτονται το πακετάρισμα των προσωπικών τους αντικειμένων. Πάντως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, αφού ακόμα και στην περίπτωση αποφυγής νέου μνημονίου, η Ελλάδα δύσκολα θα ξεφύγει από την επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν το… 2040. Οπότε … καλά σαράντα!

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες στην Ελλάδα προκαλεί εκνευρισμό στη Γερμανία, καθώς το «ντόμινο» των εξελίξεων θα περιπλέξει την κατάσταση. Για αυτό και θέλουν «καθαρές» ευρωεκλογές στην Αθήνα.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί ανησυχία στο Βερολίνο, με τους Γερμανούς να διαμηνύουν άτυπα, προς τη χώρα να «ξεχάσει» τις πρόωρες εθνικές εκλογές. «Για τον Αντώνη Σαμαρά μπορεί να είναι έξυπνη κίνηση, αλλά για εμάς είναι πρόσθετος μπελάς», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών.

ΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

Η κυβέρνηση χαρίζει τα πανωτόκια στους αγρότες, μπας και αποφύγει τα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Στον αντίποδα, οι κοινοί θνητοί δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πανωπρούκια.

ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

Ένας αστυφύλακας και τρεις ειδικοί φρουροί, κατηγορούνται ότι έκλεψαν 1100 ευρώ από αλλοδαπούς που έπιασαν για ναρκωτικά. Έτσι καταρρίπτεται το γνωστό από την εποχή Δροσογιάννη σύνθημα «Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη». Δεν την πουλάνε, απλά παίρνουν τις εισπράξεις!

ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Πάνε και οι αλκυονίδες ημέρες, η ζεστή παρένθεση του Γενάρη. Η ωοτοκία της Αλκυόνης ολοκληρώθηκε και τώρα θα σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους, που θα μας βάλουν για τα καλά στο ψυγείο.

ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απεφάνθη ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι καραμέλες για να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Παρά ταύτα δεν απέφυγε το… γλείψιμο στο συνάδελφό του Κωστή Χατζηδάκη, που προωθεί τη σχετική ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι τον σέβεται και τον θεωρεί καλό πολιτικό.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Σαν τρελοί κάνουν στο υπουργείο Οικονομίας για να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να κλείσουν τη μαύρη τρύπα, που δημιουργείται από την απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ένστολων. Το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ (κατά άλλους 700), τα οποία πρέπει να καλυφθούν από τους φορολογούμενους. Να δω τώρα ποιοι θα πανηγυρίζουν σε ανάλογες αποφάσεις του ΣτΕ.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ

«Εμείς κουβαλάμε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος ως ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συντρόφους του για τη συμμετοχή του Κινήματος στην Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη με τους 58, στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πολλοί σύντροφοι μονολόγησαν ότι το μόνο επιβεβαιωμένο βάρος που κουβαλάει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα χωρίς ιστορικότητα, είναι αυτό του πρόεδρου!

Η ΜΕΤΑΛΗΨΗ

Για τη Θεία Μετάληψη πήγε στην Αγία Έδρα του Βατικανού ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος αρνήθηκε να του δώσει την όστια. Τέσσερα παιδιά, τρεις γυναίκες, παράλληλες σχέσεις, σούρτα φέρτα με το σκούτερ και λοιπές αμαρτίες, απαιτούν μακρά περίοδο προσευχής και νηστείας, πριν την κοινωνία. Και αφού είδε και αποείδε ο κακόμοιρος ο Όλαντ, επισημοποίησε με μια ψυχρή ανακοίνωση το χωρισμό του με τη Βαλερί Τριερβελέρ, η οποία πήρε των αματιών της και ξενιτεύτηκε στις Ινδίες.

ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ

Απασχόληση νέων ανέργων ηλικίας μέχρι 24 ετών ακόμα και χωρίς μισθό, εισηγείται μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών. Αυτό δεν είναι καν εργασιακός μεσαίωνας, είναι κανονικό σκλαβοπάζαρο.

ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ

Στα μαύρα σκοτάδια έπεσε ο Νότης Σφακιανάκης, καθώς έκλεισε το «Έναστρον», το μαγαζί που τραγουδούσε. Δύσκολοι καιροί για δωδεκαθεϊστές και υμνητές της Χρυσής Αυγής.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Το νέο οδικό έργο Γάζι- Κρουσώνας το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα επισκεφτούν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Εκεί θα συναντηθούν με το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, καθώς και φορείς της περιοχής, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες για την άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Η ΤΣΙΠΑ

Παρεμπιπτόντως ο υπουργός Ανάπτυξης που κατάγεται από το Ρέθυμνο, αναμένεται να περάσει πολύ δύσκολες ημέρες, καθώς καλείται να κάνει πράξη τις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας. Προτάσεις που ρίχνουν ακόμα πιο βαθιά στα τάρταρα την ελληνική αγροτοκτηνοτροφία. Οι δύο πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούν στο γιαούρτι και στο λάδι. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προτείνει την παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος και την ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια! Ένα ανταγωνιστικό προϊόν έχουμε όλο και όλο- το λάδι- και μας βάζουν άρον άρον να το νοθεύσουμε. Και μόνο που κάποιοι το συζητούν, αποδεικνύει ότι δεν έχουν πάνω τους… τσίπα. Αλλά πού να τη βρουν σε γιαούρτι από σκόνη γάλακτος;

Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ

Αν σ’ ένα πράγμα είναι συνεπής ο Γιώργος Παπανδρέου, αυτό είναι το κολύμπι. Δεν το χάνει με τίποτα, χειμώνα καλοκαίρι. Είναι σχεδόν φανατικός! Ακόμα και κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κρήτη, για τους αρραβώνες του γιου του, Ανδρέα, πρόλαβε και βούτηξε στα νερά του Κρητικού Πελάγους. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά την κακοκαιρία, εθεάθη σε παραλία δυτικά του Ηρακλείου, την οποία μάλιστα δεν επισκεπτόταν για πρώτη φορά. Το δε γυμνασμένο σώμα του έγινε αντικείμενο συζήτησης στους παριστάμενους, χωρίς πάντως να λείψουν και τα αρνητικά σχόλια για την πολιτική του.