Κάτω από τα όρια που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε ειδική εταιρεία στην περιοχή του κέντρου της Ξάνθης, όπου σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας υδράργυρου κατά τη μεταφορά των μηχανημάτων ενός εργαστηρίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) πριν από δέκα μέρες.
Τα στελέχη της εταιρείας, που εξειδικεύεται στη συλλογή και απομάκρυνση υδράργυρου, έκαναν μετρήσεις στο τμήμα του δρόμου όπου υπήρξε η διαρροή του υδραργύρου, σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν το επιστημονικό εργαστήριο του ΔΠΘ όπως επίσης και στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στα Κιμέρια Ξάνθης, όπου μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός του επιστημονικού εργαστηρίου.
Ο διευθυντής του Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς τόνισε πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν το γεγονός ότι η διαρροή έγινε πριν από εννέα μέρες.
«Στον εξωτερικό χώρο στο κέντρο της Ξάνθης όπου έγιναν μετρήσεις» σημείωσε ο κ. Χουβαρδάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ποσότητα του υδραργύρου είναι πολύ κάτω από το ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό για κατοικημένες περιοχές που είναι και το επιτρεπόμενο όριο, οπότε μηδέν λόγος ανησυχίας.
Στο εργαστήριο στα Κιμέρια οι μετρήσεις έδειξαν πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό, νούμερο που επίσης είναι πολύ κάτω από το επιτρεπτό όριο για κλειστό χώρο εργασίας και που σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ορίζεται στα είκοσι μικρογραμμάρια ανά κυβικό».
Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα είναι απόλυτα καθησυχαστικά, αλλά υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το γενικό νοσοκομείο Ξάνθης μήπως και αναφερθεί κάποια περιστατικό χημικής μόλυνσης ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες.
Δεδομένου ότι το ατύχημα με τη διαρροή υδραργύρου συνέβη πριν από δέκα μέρες και έγινε γνωστό μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής από καθηγητή του ΔΠΘ που τηλεφώνησε στην πυροσβεστική υπηρεσία για να αναφέρει το συμβάν ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.Να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου συνέβη το περιστατικό έχει καλυφθεί από θειάφι και παραμένει αποκλεισμένος.