Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες της Αγροτικής Τράπεζας που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, αναμένεται να δώσει ρύθμιση την οποία προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά 30 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» που είχαν παραμείνει στο «τοξικό κομμάτι» της ΑΤΕ και δεν είχαν μεταφερθεί στην τράπεζα Πειραιώς.

Με τη ρύθμιση που προωθείται μέσω του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ωφεληθούν μέχρι 17.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης περίμενε όπως λέει τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλοί ωστόσο σχολιάζουν ότι ο χρόνος της ανακοίνωσης σχετίζεται άμεσα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται σε όλη την Ελλάδα και σκοπό έχει να «κατευνάσει τα πνεύματα».

Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι κουρεύονται τα ποσά που απαιτούσε η ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Στο εξής το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, σύμφωνα και με αυτό που επιτάσσει η διεθνής τραπεζική πρακτική.

Η ΑΤΕ συνήθιζε να υποθηκεύει χωράφια, κατοικίες και ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών σε ποσοστά ως και 300% ή και παραπάνω της αξίας των δανείων. Ετσι, για κάποιον που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ή 30.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ.

Εφόσον το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει στον αγρότη η τράπεζα, πλέον, με τη ρύθμιση του υπουργείου, η προσημείωση περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού.

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επιπλέον, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα, τότε περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη «Αν ένας αγρότης με δάνειο 1.000 ευρώ, έχει πληρώσει τα 300 ευρώ του έμεναν 700 ευρώ οφειλής. Αλλά ο αγρότης αναγκαζόταν να βάλει ως υποθήκη άλλο ένα χωράφι, εν συνεχεία δεν μπορούσε να πληρώσει, η οφειλή διογκωνόταν με τόκους υπερημερίας και έτσι το υπόλοιπο των 700 ευρώ έχει φτάσει 2.000-3.000 ευρώ. Τώρα λέμε στον αγρότη ότι σε 7-10 χρόνια πρέπει να δώσεις με ετήσιες δόσεις τα 700 ευρώ».