Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα «παχυλά» εμβάσματα που εστάλησαν από το εξωτερικό σε δύο εκπαιδευτικούς του Ηρακλείου.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε δάσκαλο με το ύψος του εμβάσματος να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά σε καθηγητή με το ύψος του εμβάσματος να ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Και οι δύο περιπτώσεις διερευνώνται από το ΣΔΟΕ Κρήτης μετά από σχετικό έγγραφο που εστάλη από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, όπως είναι η ακριβής ονομασία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγχόμενοι στο πλαίσιο των εξηγήσεων που κλήθηκαν να δώσουν για τα εμβάσματα, φέρονται να ανέφεραν ότι μέρος των χρημάτων προέρχονται από τόκους ή το χρηματιστήριο, ενώ ένα άλλο μέρος του ποσού αφορά στα χρήματα που συγκέντρωσαν από χαρίσματα στους γάμους τους.

Το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα και για τις δύο υποθέσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται τα ποσά που εμφανίζονται στα εμβάσματα.

Αστρονομικό πρόστιμο σε κρητική εταιρεία εμπορίας κρέατος

Πρόστιμο-μαμούθ καταλόγισε πριν από λίγες ημέρες το ΣΔΟΕ σε κρητική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της εμπορίας κρέατος. Ούτε λίγο ούτε πολύ η εταιρεία καλείται να καταβάλλει το ...αστρονομικό ποσό των περίπου 103 εκατομμυρίων ευρώ για σωρεία φορολογικών παραβάσεων και για έκδοση εκατοντάδων εικονικών τιμολογίων την περίοδο 2007-2009.

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε επίπεδο Κρήτης και η έρευνα έχει και συνέχεια καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εταιρεία έκλεισε και ο επιχειρηματίας προχώρησε στην λειτουργία νέας, οι εμπορικές συναλλαγές της οποίας επίσης έχουν τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κύκλοι του ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία καταλογίστηκε το υπέρογκο πρόστιμο εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος, ο οποίος κλήθηκε για κατάθεση, ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους εκτιμούν ότι άλλο είναι το πρόσωπο το οποίο κινεί τα νήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η υπηρεσία θα προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ατόμου που υποπτεύονται ως το «μεγάλο αφεντικό».

Όπως αναφέρεται, η εμπλοκή του ελεγχόμενου κρητικού επιχειρηματία έχει να κάνει με την συστηματική εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κρέατος από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, αν και φέρεται πραγματικά να εισήγαγε ο ίδιος τις ποσότητες αυτές απευθείας στην Κρήτη, εμφανίζονται ως εισαγωγείς εταιρείες της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες όμως ήταν εικονικές. Στο πλαίσιο αυτό, εικονικά ήταν και τα τιμολόγια που εξέδιδαν προς την κρητική εταιρεία για την αγορά του κρέατος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ε.Κ.