Στον πταισματοδίκη θα κληθεί να καταθέσει το επόμενο διάστημα ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης, για την πολύκροτη υπόθεση της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων που ξεκίνησαν να ρευματοδοτούνται το 2001, από το Δήμο Ηρακλείου. Χθες ολοκληρώθηκε η άρση της βουλευτικής του ασυλίας, την οποία ζήτησε ο ίδιος καθώς εκφράζει τη βεβαιότητα του για τη δικαίωση του.

Όπως είναι γνωστό, Ο κ.Μιχελογιαννάκης ήταν μέλος της επιτροπής που ανέλαβε την εξέταση των δικαιολογητικών των αιτούντων που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό και ρεύμα στα σπίτια τους. Για το όλο θέμα έχουν ήδη καταθέσει από τον Φεβρουάριο του 2012 τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής που είναι οι κ.κ.Γ.Βασιλειάδης και Γ.Σταθόπουλος και τώρα ο βουλευτής κ.Μιχελογιαννάκης καλείται να καταθέσει στον πταισματοδίκη.

Το βασικό ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα μέλη της επιτροπής ήταν γιατί δεν διασφάλισαν τη χρέωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων σε όλους τους ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου πόλης κτισμάτων, στους οποίους χορήγησαν τις βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης και υδροδότησης τους.

Η πλευρά των μελών της επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι θεσμικά δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή στην υπόθεση της βεβαίωσης των προστίμων, για τη χρέωση των οποίων υπεύθυνη είναι η πολεοδομία και για την είσπραξη τους η οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής υπογραμμίζουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δώσει εξουσιοδότηση αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο των παραστατικών που κατέθεταν οι αυθαιρετούχοι, που διεκδικούσαν την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των κτισμάτων τους.

Έτσι ο ρόλος τους περιοριζόταν στη χορήγηση των βεβαιώσεων ή στην απόρριψη των αιτήσεων, με βάση τα όσα προέβλεπε ο σχετικός νόμος της Β. Παπανδρέου για την κατ’ εξαίρεση ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των αυθαιρέτων.

Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής κ. Μιχελογιαννάκης με χθεσινή του δήλωση ξεκαθαρίζει ότι «ολοκληρώθηκε και το τυπικό της διαδικασίας της άρσης ασυλίας που είχα αιτηθεί, προκειμένου να διερευνηθούν αποφάσεις για θέματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αυθαιρέτων.

Προσωπικά, έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει τι πιστεύω όσον αφορά στο τι πρέπει να ισχύσει για τις ευθύνες βουλευτών και υπουργών. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτέλεσα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες ήταν σχεδόν ομόφωνες και ενήργησα σύννομα, με γνώμονα το κοινό συμφέρον των συμπολιτών μου, ως απλό μέλος τριμελούς επιτροπής, ελέγχοντας τα κριτήρια και τους όρους, όπως αυτοί περιγράφονται, δηλαδή κοινωνικοί λόγοι, λόγοι υγείας κτλ. για την ηλεκτροδότηση, υδροδότηση αυθαιρέτων. Έως σήμερα, έχω αθωωθεί ομόφωνα από δύο δίκες και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής».