Της Λίλιαν Δαφερμάκη

“Στο τραπέζι” ξανά η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

Σε τροχιά υλοποίησης μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό


Το θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού που αποτέλεσε “προεκλογική σημαία” της δημοτικής Αρχής από την πρώτη θητεία της επαναφέρει ο δήμαρχος Ηρακλείου με αφορμή συνάντηση που πραγματοποίησε με την πρόεδρο & διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΑΧΑ (Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων) κ. Ντόρα Γαλάνη.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για την προώθηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του έργου, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου. Ο κ.Κουράκης περιορίστηκε να αναφέρει ότι “η ανάδειξη των σημαντικών μνημείων του Ηρακλείου και ιδιαίτερα του ανακτόρου της Κνωσού μέσω της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση του αιτήματος χρηματοδότησης της Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) από το Πράσινο Ταμείο/ΥΠΕΚΑ”.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οραματικά έργα της δημοτικής Αρχής και όπως τόνισε η ανάδειξη της περιοχής αποτελεί πρόκριμα για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της Ουνέσκο. Ο ίδιος τόνισε ότι η σημερινή εικόνα του χώρου αναμφισβήτητα δεν είναι αντάξια της διεθνούς ακτινοβολίας του. «Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του ανακτόρου της Κνωσού, δεύτερου σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικού χώρου της Ελλάδος μετά την Ακρόπολη», όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, «θα αποτελέσει και πρόκριμα για την ένταξη της Κνωσού στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο».

Όπως είναι γνωστό, η ΕΑΧΑ Α.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης πλαισίου για την ευρύτερη περιοχή του ανακτόρου μετά και τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΑ. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει προτάσεις για διαδρομές που θα συνδέσουν τα περιφερειακά μνημεία (Βασιλική Έπαυλη, Οικία του Αρχιερέα, Μικρό Ανάκτορο, Βίλα Αριάδνη, Βίλα Διονύσου κ.α.) με το ανάκτορο για τη δημιουργία πληροφοριακού κέντρου την οργάνωση της στάθμευσης κ.λπ.

Παράλληλα ξεκινά άμεσα η προετοιμασία του φακέλου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που αφορά κυρίως την «Αισθητική και Μορφολογική αναβάθμιση της εισόδου του Μεγάλου Ανακτόρου», αλλά θα περιλαμβάνει και προτάσεις τυπικών διατομών - ιδέες για την διαδρομή από το Βενιζέλειο προς τα ανάκτορα και για τη σήμανση της εισόδου στην Κνωσό.