Από τον Μάιο στον Άρειο Πάγο η δικογραφία του Ηρακλείου

Πεντάμηνη καθυστέρηση στο αίτημα


Έγκαιρα, πολύ πριν ακόμα ξεσπάσει όλος αυτός ο σάλος με την Χρυσή Αυγή μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσα, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου είχε κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου μέσω Άρείου Πάγου να διαβιβαστεί στην Βουλή το αίτημα για την άρση ασυλίας του βουλευτή του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη αναφορικά με τις απειλές και τις ύβρεις που είχε εξαπολύσει ενώπιον αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, στην περιοχή της Χερσονήσου, τον Νοέμβριο του 2012.

Το αποκαλυπτικό βίντεο το οποίο κατέγραφε τον Η. Κασιδιάρη να απειλεί ακόμα και με ...νεκρούς, απαξιώνοντας με χυδαίους χαρακτηρισμούς τους παριστάμενους αξιωματικούς είχε κάνει τον γύρο της Ελλάδος. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και ήδη από τον περασμένο Μάιο, επιδεικνύοντας τα «αντανακλαστικά» της, διαβίβασε την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διαβιβαστεί στην Βουλή προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τον Μάϊο μέχρι και τον Οκτώβριο οπότε και σημειώθηκε η δολοφονία στο Κερατσίνι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, υπέβαλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το υπόμνημα με τις 32 δικογραφίες για την συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ουδεμία κινητικότητα φέρεται να υπήρξε σε σχέση με την τύχη της επίμαχης δικογραφίας. Επί σχεδόν πέντε μήνες παρέμενε στάσιμη σε ένα συρτάρι και ουδείς μπορεί να δώσει υπεύθυνη απάντηση ως προς το γιατί.

Το βέβαιο είναι ότι από την πλευρά της Εισαγγελίας Ηρακλείου κινήθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την άρση της ασυλίας του βουλευτή.Φυλλορροεί η Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής

Άρση ασυλίας έξι βουλευτών εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

Tην άρση της ασυλίας έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής στην Ολομέλεια, αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης γνωμοδότησε θετικά υπέρ της πρότασης που είχαν διαβιβάσει σε αυτή οι δικαστικές Αρχές. Η πρόταση αφορούσε την άρση της ασυλίας των Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και των Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου για άλλες υποθέσεις. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη με μυστική ψηφοφορία.

Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση με ψήφους 8 υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών και ένα «παρών» εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Οι ανακριτικές Αρχές ζήτησαν να αρθεί η άρση της ασυλίας των κ.κ. Γερμενή, Μπούκουρα και Ηλιόπουλουν προκειμένου να παραπεμφθούν για εγκληματική δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και για εγκληματική δράση, η οποία αφορά την προσβολή του πολιτεύματος.

Συγκεκριμένα οι ανακριτές ζητούν την άρση της ασυλίας των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών αφού, όπως αναφέρουν στο παραπεμπτικό τους, από την εξέταση μαρτύρων και την εκτίμηση εγγράφων προκύπτει ότι «επικεφαλής της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως των νεοσυλλέκτων μελών της Χρυσής Αυγής είναι ο βουλευτής Γεώργιος Γερμενής (φέρων αρχικώς τον βαθμό του «λοχαγού» και εν συνεχεία του «ταγματάρχου»), ενώ ο Ευστάθιος Μπούκουρας «διατηρεί, διακινεί και αποθηκεύει οπλισμό» (γίνεται λόγος για πιστόλια εργοστασίου κατασκευής Zastava) και έχει απόλυτο έλεγχο της δράσεως των πυρήνων της οργανώσεως στο νομό Κορινθίας».

Επίσης, ο βουλευτής κατηγορείται ότι «δίδει εντολή, οργανώνει ή εγκρίνει εκ των υστέρων επιθέσεις κατά αλλοδαπών μεταναστών, περαιτέρω δε εγκρίνει παρανόμους πρακτικές παροχής "προστασίας" από στελέχη της οργανώσεως σε καταστήματα της Κορινθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου».

Για τους Ηλιόπουλο και Γερμενή αναφέρεται ότι «είναι από πολλών ετών σημαίνοντα στελέχη της οργανώσεως διαδραματίζοντα σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και επιχειρησιακή συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως, σκοπός της οποίας ήταν εξ αρχής και παραμένει, όπως προκύπτει από τις εν λόγω μαρτυρικές καταθέσεις, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (κατά παράβαση των άρθρων 134 επ. του Ποινικού Κώδικος)».

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η τελική απόφαση

Αφού η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε θετικά ως προς την άρση της ασυλίας, το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε το Σώμα θα αποφασίσει για τον κάθενα ξεχωριστά με μυστική ψηφοφορία. Αν και η Ολομέλεια αποφασίσει θετικά, τότε οι βουλευτές της ΧΑ θα περάσουν στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, χθες στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εξετάσθηκαν και παλαιότερα αιτήματα περί άρσης ασυλίας χρυσαυγιτών βουλευτών και συγκεκριμένα του Ηλία Κασιδιάρη για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης (Χερσόνησο), του Ηλία Παναγιώταρου για τα επεισόδια στο «Χυτήριο» και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου για τη δημιουργία παράνομου ραδιοσταθμού. Και για τους τρεις η εισήγηση ήταν θετική, επομένως η τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας τους παραπέμπεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φορές που είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας χρυσαυγιτών βουλευτών οι Γιώργος Γερμενής και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν τα μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος «σνόμπαραν» παρόμοιες συνεδριάσεις και δεν εμφανίζονταν ποτέ παρότι καλούνταν καθώς το θέμα τους αφορούσε.

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα με κατηγορούσαν για εσχάτη προδοσία, εμένα που έχω στο σαλόνι μου την ελληνική σημαία», ανέφερε ο κ. Γερμενής κατά την τοποθέτησή στην Επιτροπή της Βουλής.

Πάντως τόσο ο κ. Γερμενής, όσο και ο κ. Αλεξόπουλος ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους.Ζαρούλια, η έβδομη

Με μια σφαίρα στην τσάντα της πιάστηκε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, σύμφωνα με δικογραφία που σχηματίσθηκε από τη Δικαιοσύνη και πέρασε από τον Άρειο Πάγο. Η σφαίρα κατασχέθηκε στη ΓΑΔΑ ενώ εκείνη επισκεπτόταν τον κρατούμενο σύζυγό της Νίκο Μιχαλολιάκο τις ημέρες πριν από την προφυλάκιση του.

Ο Άρειος Πάγος με εισήγηση του αντεισαγγελέα κ. Ι. Παρασκευαΐδη ζητεί μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την άρση της βουλευτικής της ασυλίας για παράνομη οπλοκατοχή. Διαβιβαστικό ρόλο θα τηρήσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αναμένεται να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Παράλληλα με την ίδια διαδικασία ζητείται και η άρση της ασυλίας (για δεύτερη φορά) έτερου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, του Ευστάθιου Μπούκουρα για βαριές σωματικές βλάβες. Ο βουλευτής Κορινθίας το 2012 φέρεται να είχε επιτεθεί στον δήμαρχο Κορίνθου Αλέκο Πνευματικό, τον οποίο έριξε κάτω και άρχισε να τον κτυπάει. Το σοβαρότερο όλων είναι ότι το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2012 και μόλις τώρα σχηματίστηκε δικογραφία η οποία εστάλη στον Άρειο Πάγο για να διαβιβαστεί στη Βουλή.