Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Στους δρόμους οι αγρότες κατά του φόρου στα χωράφια

Θα κάνουν κατάληψη στις εφορίες σ’ όλη την Κρήτη


Σε αποκλεισμό των εφοριών όλης της Κρήτης θα προχωρήσουν οι αγρότες τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ξεκινώντας τις προειδοποιητικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις τους ενόψει της επιχειρούμενης φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου οι συνδικαλιστές θα συνεδριάσουν ξανά για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές ότι στα αγροτεμάχια δεν θα επιβληθεί φόρος έστω και ένα ευρώ!

Στις παραπάνω αποφάσεις κατέληξαν οι επικεφαλής των ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων όλης της Κρήτης που συνεδρίασαν χθες στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ.

Η συνεδρίαση ήταν μαζική, οι αγρότες δεν έκρυψαν μια ακόμα φορά την αγανάκτηση τους για την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους μέσω της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και δεσμεύθηκαν να κάνουν «εκστρατεία» ενημέρωσης των παραγωγών στα χωριά των τεσσάρων νομών για να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη μαζικότητα στις κινητοποιήσεις. Συγκριμένα, αναμένεται να αποκλειστούν πέντε δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες. Κάθε νομός της Κρήτης έχει από μία και ο νομός Ηρακλείου δύο Δ.Ο.Υ.

Στη συνεδρίαση «έπεσαν στο τραπέζι» αρκετές προτάσεις, όλες αφορούσαν στην έναρξη κινητοποιήσεων, με τους συνδικαλιστές να καταλήγουν στο διήμερο αποκλεισμό των Δ.Ο.Υ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης συνεδρίασαν ξανά στο Τυμπάκι Μεσαράς και πήραν τις πρώτες αποφάσεις για έναρξη κινητοποιήσεων. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, πάρθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις για τις μορφές και την οργάνωση των κινητοποιήσεων αυτών.

«Έχουν βάλει στο μάτι τις επιδοτήσεις!»

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αγρότες δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν την Εφορία. Ξέρει επίσης, ότι διαθέτουν έναν «κουμπαρά» που λέγεται «αγροτικές επιδοτήσεις» τον οποίο όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές «η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι» για να αντλεί χρήματα. Επίσης στο «βωμό» της αύξησης των δημοσίων εσόδων αναμένεται να «θυσιαστεί» η επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αφού η κυβέρνηση θα εισπράττει χρήματα και από εκεί, όταν οι επιδοτήσεις δεν επαρκούν για τους φόρους.

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι η «κορυφή του παγόβουνου» καθώς οι αγρότες έχουν συσσωρευμένα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων που «βαφτίζονται» ελληνικά. Η αντιμετώπιση των αγροτών σαν να είναι επιχειρηματίες με την εφαρμογή του σχετικού νόμου από την 1η Ιανουαρίου του 2014, επίσης προκαλεί διαμαρτυρίες από την πλευρά των αγροτών, καθώς αναμένεται κι αυτή να αυξήσει το καλλιεργητικό κόστος.