Του Κώστα Μπογδανίδη

Αποφασισμένος να ξεκινήσει με... προίκα τη λειτουργία του νεοσύστατου Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης είναι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης που στη συνάντησή του με τον Γ. Δεικτάκη δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα ετοιμάσει πλήρη λιστα με έργα και χρηματοδοτήσεις που θα αφορούν την Κρήτη και θα τα εξαγγείλει ο ίδιος εδώ στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα συμφωνήθηκε με την ολοκλήρωση του κανονισμού λειτουργίας ο νέος οργανισμός να είναι... παντού στην Κρήτη και η έδρα των Χανιων περισσότερο θα είναι τυπική.

Η καθυστέρηση που υπάρχει γύρω από την ουσιαστική ίδρυση και λειτουργία του ΟΑΚ ΑΕ έχει εξοργίσει και τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη που άφησε τα πράγματα στο ίδιο σημείο που τα... βρήκε από την περίοδο της πρώτης υπουργίας του- τότε που είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγχώνευσης του ΟΑΔΥΚ με τον ΟΑΝΑΚ.

“Θα έρθω μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στην Κρήτη με τον γενικό γραμματέα κ. Σιμόπουλο και θα ξεκινήσουμε τον οργανισμό, θα δούμε και όλα τα έργα που μπορούν να μπουν στο νέο ΕΣΠΑ, ποια θα ωριμασουν”, είπε στον κ. Δεικτάκη ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ που δεσμεύτηκε επίσης να κλείσουν γρήγορα οι παλιές “τρύπες”.

Μάλιστα ήδη από το υπουργείο έχουν εκταμιευθεί κονδύλια (οι τελευταίες αποφάσεις συνολικά 840.000 ευρώ) για να πληρωθούν οφειλες από διάφορα παλιά έργα.

Για τον ΟΑΚ, που θα έχει πλέον όλα τα μεγάλα έργα στην αρμοδιότητά του, από βόρειο οδικό άξονα μέχρι τους κάθετους δρόμους, το φράγμα Αποσελέμη κ.α., το κρίσιμο είναι η χρηματοδότηση κι αυτό το γνωρίζει το υπουργείο.

«Αυτό είναι ένα θέμα που συζητήσαμε αναλυτικά. Έχουμε ένα ζήτημα με τα χρήματα που φεύγουν ουσιαστικά από το ΕΣΠΑ τώρα και το πρόγραμμα της Κρήτης. Αλλά στο νέο πλαίσιο η Κρήτη θα έχει την τιμητική της», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με τα όσα διαμείφθησαν στη συνάντηση στο υπουργείο, o OAK θα πρέπει να έχει λύσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο όσον αφορά το καταστατικό όσο και τον κανονισμό λειτουργίας του, αφού θα έχει στην ουσία υπηρεσίες και παραρτήματα σε όλη την Κρήτη.

«Η έδρα θα είναι στα Χανιά αλλά δεν σημαίνει ότι θα είμαστε συνεχώς εκεί. Θα έχουμε καταρχήν τεχνικά συμβούλια σε όλους τους νομούς που θα δουλεύουν για τον Οργανισμό, θα έχουμε τις υπηρεσίες που θα ενταχθούν στο νέο οργανόγραμμα. Μην ξεχνάτε ότι θα πάρουμε και υπηρεσίες όπως αυτή του ΒΟΑΚ, του Αποσελέμη» τονίζει ο κ.Δεικτάκης που προσθέτει ότι από τον σημερινό ΟΑΝΑΚ δεν θα μετακινηθεί κανένας και όλοι θα ενταχθούν στο πλαισιο που θα καθορισθεί.

«Εμείς θα είμαστε παντού και ως διοίκηση. Και στα Χανιά και στο Ηρακλειο και σε όλους τους νομούς» ανέφερε.

Η πράξη συγχώνευσης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ, με σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία “Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ” (ΟΑΚ ΑΕ) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1473 Β’).

Η νέα εταιρεία έχει έδρα το Δήμο Χανίων και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η ΟΑΚ ΑΕ αναλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων των συγχωνευόμενων εταιρειών αλλά και τις αρμοδιότητες των Ειδικών Υπηρεσιών Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) “Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης” και “Μελέτη- Κατασκευή έργου ύδρευσης Ηρακλείου Κρήτης και Αγ. Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη” της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Με Κοινή Απόφαση (υπ’ αριθ. Δ16γ/012/262/Γ/ 20.06.201) των Υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Στ. Καλογιάννη συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας με Πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γεώργιο Δεικτάκη και διευθύνοντα σύμβουλο τον ηλεκτρολόγο μηχανικό, Ελευθέριο Κοπάση. Στο νέο ΔΣ μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Καθήκοντα προϊσταμένης αρχής κατά την εκτέλεση όλων των έργων και την εκπόνηση όλων των μελετών ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενώ τις αρμοδιότητες της Διευθύνουσας Υπηρεσίας αναλαμβάνουν οι Διευθύνσεις της νέας εταιρείας που θα καθοριστούν στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της.