Κόβουν το ρεύμα κάθε μέρα σε νοικοκυριά λόγω των χρεών

Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος ότι οφείλουν οι Κρητικοί στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Καθημερινά, σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνεργεία των εργολάβων που εκτελούν τις εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης, προχωρούν σε 35 κατά μέσο όρο διακοπές ρεύματος σε σπίτια στο νομό Ηρακλείου.

Όπως τονίζει ο κ. Βρέντζος στους εφτά μήνες που ένας λογαριασμός δε θα πληρωθεί εκδίδεται η σχετική εντολή. «Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με νοικοκυριά που τους έχουνε κόψει και στο παρελθόν το ρεύμα» σχολίασε.

Πάντως, στα τέλη Ιουλίου οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στην επικράτεια, ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί παρουσίαζαν μια σταθεροποίηση στο επίπεδο μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ. 

Η εικόνα, όμως, άλλαξε δραματικά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Στην περίοδο των δύο συγκεκριμένων μηνών οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό συσσωρευμένο ποσό να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Η δραματική άνοδος κατά 10%, σε ένα δίμηνο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ανησυχήσει τα στελέχη της Επιχείρησης, που φοβούνται ότι το φαινόμενο θα πάρει νέες, ακόμη μεγαλύτερες, διαστάσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν θα εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί - εντός του Οκτωβρίου. Η εκτίναξη των οφειλών αποδίδεται τόσο στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στην αυξημένη κατανάλωση λόγω της ευρείας χρήσης των κλιματιστικών το καλοκαίρι. 

Ο βασικός, όμως, λόγος για τον οποίο δημιουργείται ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ είναι το λεγόμενο χαράτσι, δηλαδή το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο το καλοκαίρι του 2011 ως έκτακτο μέτρο και το οποίο μας κάλεσε τότε με δηλώσεις του να το αντιμετωπίσουμε ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τα ακίνητα. Παρά τον -υποτίθεται- έκτακτο χαρακτήρα του, το χαράτσι επιβιώνει ως σήμερα, αφού προηγουμένως μετονομάστηκε σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και μειώθηκε κατά 15%.