Στα 3,9 δισ. “κλείδωσε” ο φόρος για τ’ ακίνητα

“Δικαιότερος και πιο αναλογικός” λέει ο Στουρνάρας


Σε συμφωνία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων κατέληξαν υπουργείο Οικονομικών και Τρόικα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών εάν καλυφθούν οι φετινοί στόχοι του ΦΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έκανε τελικά αποδεκτή την πρόβλεψη της Τρόικας για εισπραξιμότητα 75% στον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα ισχύσει από το 2014, που σημαίνει ότι ο επίσημος στόχος θα είναι περίπου στα 3,9 δισ. ευρώ με ελάχιστη είσπραξη τα 2,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα συμφώνησε να μπει ειδική ρήτρα που θα προβλέπει ότι εάν η πορεία είσπραξης του ΦΑΠ (2011,2012,2013) ξεπεράσει το 80% του στόχου, τότε θα υπάρξει μείωση των κλιμακίων του φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο φόρος θα είναι δικαιότερος και πιο αναλογικός γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «παίρνει λιγότερα από περισσότερους».

Πρόσθεσε επίσης, πως η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Ειδικότερα εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Σταϊκούρας είπε «Ναι, καταλήξαμε. Εδόθησαν οι κατευθύνσεις. Θα τις επεξεργαστούμε και θα δοθεί το νομοσχέδιο σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει «είναι ένας φόρος, νομίζω, δικαιότερος από τον προηγούμενο, διότι παίρνει, να το πω απλά, λιγότερα από περισσότερους και, νομίζω, ότι αυτή είναι η βασική του φιλοσοφία».

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα στην επαρχία και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ο υπουργός είπε: «Η επιβάρυνση των αγροτεμαχίων θα είναι ελάχιστη, ελαχιστότατη και θα το δείτε και από τα νούμερα. Και οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές, επίσης».

Στα 2,850 δισ. ευρώ, τοποθετείται ο στόχος για τα έσοδα που θα προέλθουν από τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος από το 2014 θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Δεν αποκλείεται, παράλληλα με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων να υπάρξει μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.